Alcohol en rijden

Volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) zijn er jaarlijks meer dan 5400 letselongevallen waarbij ten minste één weggebruiker onder invloed is van alcohol, ofwel 12% van het totale aantal ongevallen in België. Rijden onder invloed vermindert de rijvaardigheid en verhoogt de kans op een ongeval. Indien je gepakt wordt voor rijden onder invloed kan dat ingrijpende gevolgen hebben, ook voor jouw autoverzekering

Autoverzekering simuleren

Wat is het verschil tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap?

Alcoholintoxicatie

Alcoholintoxicatie heeft te maken met de aanwezigheid van een bepaalde hoeveelheid alcohol in het bloed of de alcoholconcentratie van de lucht die je uitademt (alveolaire lucht).

In België rijd je onder invloed van alcohol wanneer de alcoholconcentratie van de lucht die je uitademt meer dan 0,22 mg/l (= meer dan 0,5 promille in het bloed) bevat. Wettelijk gezien mag je dus als bestuurder maximaal 0,5 promille in het bloed hebben tenzij je een beroepschauffeur bent of een jonge bestuurder bent die minder dan 3 jaar zijn of haar rijbewijs heeft. Dan geldt een alcohollimiet van 0,2 promille.

Dronkenschap

Dronkenschap is de feitelijke toestand van een persoon onder invloed van alcohol. Dronkenschap kan herkend worden door o.a. bloeddoorlopen ogen, tekenen van vermoeidheid en/of agressie, niet recht kunnen lopen enzovoort.

Waarom gaat alcohol en rijden niet samen?

Alcoholgebruik vermindert de rijvaardigheid. Door alcohol reageer je trager, ben je minder geconcentreerd en je zicht neemt af. Vaak ga je door alcohol ook meer risico’s nemen en agressiever rijden. Je brengt dus niet enkel je eigen leven in gevaar, maar ook die van anderen.

Alcoholcontroles in België

Rijden onder invloed van alcohol blijft een groot probleem in België. Daarom houdt de politie doorheen het jaar regelmatig BOB-campagnes om bestuurders te sensibiliseren. Naast de gekende BOB-campagnes zijn er ook de vliegende ‘bob-up-controles’: agenten controleren een halfuur op een bepaalde locatie en verplaatsen zich dan naar een andere locatie. Op die manier wilt de politie efficiënter controleren én verklikkers via sociale media te snel af zijn.

Heb je trouwens al gehoord van de BOB-waarborg? Dat is een waarborg die de BOB beschermt. Deze waarborg is al dan niet opgenomen in je polis onder de waarborg burgerlijke aansprakelijkheid. Je kan er meer informatie over vinden in het BOB-waarborg artikel.

Wat riskeer je als je onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaakt?

Wanneer je onder invloed van alcohol een ongeluk veroorzaakt, hangen er bepaalde gevolgen aan vast:

  • Tussen 0,5 en 0,8 promille: je betaalt een boete van minstens 150 euro. Ook krijg je een onmiddellijk rijverbod van 3 uur. Een minnelijke schikking (*) is mogelijk.
  • Boven 0,8 promille: je betaalt een boete van minstens 1200 euro. Ook krijg je een onmiddellijk rijverbod van 3 uur. Een minnelijke schikking is mogelijk.
  • Boven 1,5 promille: je betaalt een boete van minstens 1200 euro. Ook krijg je een onmiddellijk rijverbod van 6 uur. Jouw zaak verschijnt voor de politierechtbank.
  • Boven 1,6 promille: je betaalt een boete van minstens 1200 euro. Ook wordt je rijbewijs voor 15 dagen ingetrokken. Jouw zaak verschijnt voor de politierechtbank.

(*) Wanneer je bijvoorbeeld een snelheidsovertreding hebt begaan, kan je een schikking ontvangen. In plaats van dat je vervolgd wordt, dien je een bedrag als boete (=minnelijke schikking) te betalen.

Betaalt de verzekering wanneer je dronken een ongeval hebt veroorzaakt?

Wanneer je onder invloed van alcohol een verkeersongeval veroorzaakt, kan de verzekeraar verhaalrecht of regres op jou uitoefenen. Dat betekent dat de schadevergoeding die aan de slachtoffers van het verkeersongeval wordt uitgekeerd, door de verzekeraar mag worden teruggevorderd. Om regres uit te oefenen, dient de verzekeraar aan te tonen dat je als bestuurder vanwege jouw dronken toestand een ongeval hebt veroorzaakt. Het bedrag dat de verzekeraar mag terugvragen is beperkt tot een maximum van 31.000 euro.

Zelfs al heb je een omniumverzekering(*), dan nog dien je zeer waarschijnlijk zelf de schade te betalen aan jouw wagen. Hetzelfde geldt voor de bestuurdersverzekering die je eigen schade dekt.

(*) Sinds oktober 2016 kunnen verzekeraars dronken chauffeurs met een omniumverzekering niet meer uitsluiten. Het Hof van Cassatie heeft beslist dat de standaarduitsluiting voor dronken bestuurders in een omniumautoverzekering niet meer geldig is. Net zoals bij de BA-autoverzekering is het aan de verzekeraar om een causaal verband tussen het dronkenschap en/of de alcoholintoxicatie en het schadegeval aan te tonen. Indien de verzekeraar het verband kan aantonen, komt die niet tussen voor de schade. Zo niet, staat de verzekeraar zelf in voor de schade.

Kan je nog een verzekering afsluiten indien je dronken een ongeval hebt veroorzaakt?

Je verzekeraar zal waarschijnlijk iemand die dronken een ongeval heeft veroorzaakt niet meer verder willen verzekeren aan dezelfde voorwaarden. De verzekering zou zelfs opgezegd kunnen worden.

Indien je verzekering wordt opgezegd, zal het moeilijk worden om bij een andere verzekeraar een autoverzekering af te sluiten. Als je geen enkele verzekeraar vindt die jouw voertuig wilt verzekeren, kan je terecht bij het Tariferingsbureau. De voorwaarden om beroep te doen op het Tariferingsbureau, is dat je minstens drie weigeringen van een autoverzekering kan voorleggen en dat je op voorhand een jaarpremie betaalt. Omnium kan je niet verzekeringen bij het bureau.

Indien je voldoet aan de voorwaarden, kan het Tariferingsbureau je verzekeren. De premie die je moet betalen, zal hoger liggen dan in normale omstandigheden.

Prijs verzekering auto simuleren

Wil je graag weten hoeveel een autoverzekering jou kost en welke waarborgen deze bevat? Maak dan snel de berekening en vergelijk verschillende autoverzekeraars.

Autoverzekering simuleren