Wat kost een huisdier?

Een huisdier is erg leuk als gezelschap, maar net zoals voor je kinderen moet je ook voor je dieren zorgen en dat kost geld. Welke kosten zijn er precies verbonden aan jouw huisdier? Wat kan je doen om je huisdier zo goed mogelijk te beschermen?

Prijs hondenverzekering berekenen

Welk huisdier mag je kopen?

Je kan in België als particulier alleen zoogdieren houden die op de positieve lijst staan. Indien je een diersoort wilt houden die niet op die lijst staat, moet je daarvoor toestemming vragen aan de Dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid.

Je kan ook landbouwhuisdieren houden, maar die dienen geregistreerd te worden. Daarnaast dien je over de nodige vergunningen te beschikken.

Welk huisdier past voor jou het best?

Welke huisdier het best bij jou past, hangt af van verschillende zaken:

  • Familiesituatie (alleenstaande, gezin met kinderen, koppel)
  • Woning (klein of groot appartement, huis, boerderij)
  • Vrije tijd (drukke job, hobby’s, veel op reis)
  • Budget (beperkt of groot budget)
  • Persoonlijke voorkeur (honden, katten, knaagdieren)

Ben je bijvoorbeeld een alleenstaande die in appartement woont en heb je een veeleisende job? Dan kies je best voor een huisdier die minder zorg en aandacht nodig heeft zoals een hamster.

Uiteraard heeft elk dier de nodige verzorging nodig. Denk er dus zeker goed over na of je in staat bent om jouw nieuwe huisgenoot te onderhouden. Geef hem of haar een warme thuis!

Waar kan je een huisdier kopen?

Er zijn verschillende plaatsen waar je een huisdier kunt kopen:

  • Erkend dierenasiel
  • Erkende honden- en kattenkwekers
  • Particulier die maximaal 2 nesten honden en maximaal nesten katten per jaar hebben
  • Erkende handelszaak voor dieren (alleen andere dieren dan honden of katten)

Het is verboden om honden en katten op de openbare weg, markten, beurzen en tentoonstellingen te verkopen.

Wat kost een huisdier?

De kosten voor jouw huisdier is onder andere afhankelijk van de diersoort en de grootte van jouw huisdier. Ze vallen onder te verdelen in eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten.

Eenmalige kosten

Eenmalige kosten zijn onder andere de aankoop van het huisdier zelf, kosten voor castratie of sterillisatie en het registreren van jouw huisdier.

Terugkerende kosten

Terugkerende kosten zijn de vaste kosten die je voor jouw huisdier hebt. Bij terugkerende kosten denken we aan kosten voor voeding, bodembedekking in hok of kooi etc.

Onvoorziene kosten

Onvoorziene kosten zijn de kosten die onverwachts opduiken. Denk maar aan een operatie na een accident of medicijnen voor een (levenslange) ziekte.

Waarom je huisdier verzekeren?

Onvoorziene kosten kunnen al snel oplopen tot duizenden euro’s. Daarom is het verstandig om wat geld opzij te leggen. Verder is het aangeraden om een dierenverzekering af te sluiten. Informeer je zeker bij jouw verzekeraar welke kosten daar allemaal in wordt gedekt.

Prijs hondenverzekering berekenen