Landen met negatief reisadvies

Een cocktail op een zonovergoten strand drinken, een avontuurlijke wandeling in de jungle of cultuur opsnuiven in een bruisende stad, de wereld heeft veel prachtige en unieke plaatsen te bieden. Of je het nu dicht bij huis zoekt of verder weg, de Belg houdt van reizen. Maar niet elke bestemming is even veilig. Sommige landen krijgen officieel de stempel negatief reisadvies. Maar wat betekent dat juist? En wat voor effect heeft dat advies op je annulatieverzekering?

Bereken je annulatieverzekering

Welke landen kregen negatief reisadvies wegens het coronavirus?

Sinds eind 2019 brak een nieuw coronavirus uit in China. Ondertussen verspreid het coronavirus zich ook in Europa. Steeds strengere maatregelen worden getroffen om de besmettingen in te dijken. Omarm de kluizenaar in jezelf, want isolatie lijkt de beste verdediging tegen het coronavirus. Het negatief reisadvies heeft ook een effect op je annulatie- en reisverzekering.

Landen waar alle reizen worden afgeraden door het coronavirus.

Deze landen en streken kregen officiëel negatief reisadvies wegens het coronavirus. Er wordt aangeraden alle reizen uit te stellen of te annuleren:

  • Alle landen buiten de Schengenzone. 
  • Alle landen met een rode kleurcode.

Landen waar niet-essentiële reizen worden afgeraden door het coronavirus.

Niet-essentiële reizen is een interessant begrip, omdat het een vaag begrip is. De lokale overheid geeft geen bindende definitie. Vrienden of familie bezoeken, een zakenreis, je beslist zelf wat essentieel is of niet. Let wel, ga je op reis naar een van onderstaande laden voor een niet-essentiële reis, kan het zijn dat je geen dekking hebt. Is je reis wel essentieel, dan zit je meestal goed. Twijfel je of je reis als essentieel of niet-essentieel beschouwd wordt? Neem contact op met je verzekeraar.

Niet-essentiële reizen worden afgeraden voor alle landen met een rode kleurcode.

Landen waar Belgen niet meer heen mogen reizen

In deze landen heeft de lokale overheid besloten om de grenzen te sluiten voor toeristen. De meeste verzekeraars geven geen dekking. Dit is namelijk een beslissing van de overheid van het land van je bestemming. Neem rechtstreeks contact op met de luchtvaartmaatschappij of je reisorganisator.

  • De Verenigde Staten. Voor dertig dagen lang zijn Europeanen niet meer welkom in de Verenigde Staten. Amerikanen die in Europa waren, mogen nog wel terug naar hun thuisland. De maatregel gaat in op vrijdag 13 maart.
  • Tsjechië.
  • Guatemala.
  • Filipijnen
  • Djibouti 
  • Suriname

Het zijn drukke dagen voor de FOD Buitenlandse Zaken. Verschillende landen gaan in lockdown, of worden afgeraden. Als het land waar je naar op reis ging negatief reisadvies krijgt, kan je vaker genieten van een je annulatieverzekering. Zelfs als je mag reizen, is de kans heel groot dat je als Belg, zeker als je recent hebt gereisd in Italië of Spanje, in quarantaine geplaatst wordt. Je kan dan in sommige gevallen beroep op je hospitalisatieverzekering.

De FOD Buitenlandse zaken raadt alle reizen af. Het risico dat je als Belg niet meer toegelaten wordt in het land van je bestemming is enorm groot.

Wat is negatief reisadvies?

De term negatief reisadvies is een term die vaak door de media en door reisbureaus wordt gebruikt om aan te geven dat het niet veilig is om naar een bepaald land of gebied af te reizen. Er zijn verschillende redenen waarom een land negatief reisadvies zou kunnen krijgen. De situatie kan tijdelijk of langdurig zijn.

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken brengt voor elk land de veiligheidssituatie in kaart. Ze maken daarvoor gebruik van 6 niveaus:

  • Niveau 1. Geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Ga je gang. Je kan zo goed als probleemloos in het land verblijven.
  • Niveau 2. Waakzaamheid betrachten. Er zijn enige veiligsheidsrisico’s, maar de kans is heel groot dat je daar als reiziger geen hinder van gaat ondervinden.
  • Niveau 3. Onveilige gebieden. Dit betekent dat sommige gebieden in het land een negatief reisadvies krijgen, maar andere gebieden niet. Zoals nu bij het de uitbraak van het coronavirus. Alle reizen naar Hubei zijn afgeraden, maar naar andere streken van China worden enkel niet-essentiële reizen afgeraden. Niet heel China krijgt hetzelfde reisadvies.
  • Niveau 4. Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden afgeraden. Er is een verhoogd veiligheidsrisico van kracht in een bepaald gebied van het land. Vraag je af of je reis naar één of meerdere van die gebieden echt noodzakelijk is.
  • Niveau 5. Niet-essentiële reizen worden ontraden. Er is een verhoogd veiligheidsrisico van kracht in het hele land. Vraag je af of je reis naar dat land echt noodzakelijk is.
  • Niveau 6. Alle reizen worden ontraden. Er zijn concrete aanwijzingen naar ernstige veiligheidsrisico’s die de reiziger in levensgevaar kan brengen.

Het advies hierboven is niet bindend. Dat wil zeggen dat ze je niet kunnen verbieden om nog te reizen. De keuze is nog steeds aan jou, de reisorganisatie of de luchtvaartmaatschappij.

Wanneer krijg je een negatief reisadvies?

Er bestaan een aantal factoren waarmee men rekening houdt om te bepalen of het al dan niet veilig is om naar een bepaald land of gebied af te reizen.

Oorlogsgebieden en terreur

In bepaalde landen is het onveilig vanwege (kans op) oorlog of terreurdreiging. Denk maar bijvoorbeeld aan de opkomst van islamitische groeperingen als Boko Haram en de Islamitische Staat. Gelukkig zijn de meeste reisorganisaties flexibel en bereid om je reis kosteloos om te boeken of te annuleren bij een officiële reiswaarschuwing.

Natuurgeweld

In bepaalde gebieden is er een verhoogde kans op natuurgeweld zoals aardbevingen, tsunami’s en tornado’s. Zo blijken bijvoorbeeld landen rond de Stille Oceaan, waaronder landen als Japan, Australië en China, en landen rondom de Middellandse Zee regelmatig door aardbevingen te worden getroffen.

Ziekten

Ziekten kunnen ook een reden zijn waarom een bepaald land een negatief reisadvies krijgen. Denk maar bijvoorbeeld aan de uitbraak van ebola in West-Afrika en het Zika-virus in Latijns- en Midden-Amerika.

Welke landen krijgen negatief reisadvies?

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken houdt op haar website een overzicht bij van alle landen met hun huidige veiligheidssituatie.

Kan je jouw reis annuleren bij negatief reisadvies?

Het kan steeds gebeuren dat de veiligheidssituatie van jouw reisbestemming plotseling verandert. Kan je dan nog jouw reis annuleren? Voor een aantal reisverzekeraars is een negatief reisadvies een geldige reden om de reis kosteloos te annuleren, maar dat geldt niet voor alle verzekeraars. Daarom is het aangeraden om zeker de voorwaarden van jouw verzekering door te nemen.

Annulatieverzekering afsluiten

Je kan hier eenvoudig jouw annulatieverzekering berekenen en vergelijken. Kies de meest optimale dekking voor jouw reis.

Bereken je annulatieverzekering