Auto kopen in Duitsland? Zo kan je je auto importeren.
Als je een auto wil kopen Duitsland of het buitenland, moet je de auto laten importeren. Daar hoort wat papierwerk bij. Ontdek er alles over hier.
Waarom een auto kopen in Duitsland of het buitenland?
Waarom de moeite doen om een auto te importeren? Er zijn wel wat voordelen te vinden aan je auto kopen in het buitenland. De belangrijkste zijn:
- Je kan genieten van een breder aanbod
- Auto’s in het buitenland kopen is vaak goedkoper. Als je bijvoorbeeld een Duits merk in Duitsland koopt, kan je vaak wel wat besparen.
- Je vindt vaak meer opties en een betere uitrusting
Hoe zit het met de invoerrechten in België?
Als je een auto in een deelstaat van de Europese Unie koopt, moet je geen invoerrechten in België betalen. Koop je de auto buiten de EU, zal je 21% btw nog in België betalen.
Hoe kan ik mijn auto importeren uit Duitsland?
1. Kijk na waar je auto staat ingeschreven
Kijk eerst goed na waar de wagen staat ingeschreven. Als dat in een ander EU-land is, zoals Duitsland bijvoorbeeld, vind je op het buitenlandse inschrijvingsbewijs een typegoedkeuringsnummer. Dat wordt ook wel aangeduid als WVTA-nummer. Dat nummer heb je nodig om je auto in België te laten keuren.
Als de wagen ingeschreven staat in een land dat buiten de EU valt, moet je een validatieproces aanvragen.
2. Documenten verzamelen
Om je auto zonder problemen te importeren heb je enkele documenten nodig.
Je moet een inschrijvingsbewijs hebben.
Daarnaast moet je ook de aankoopfactuur tonen. Op de factuur moet staan
- De prijs van de wagen zonder btw
- de naam, voornaam en de volledige adressen van de koper en verkoper
- De gegevens van je auto, zoals het merk, model, chassisnummer, bouwjaar, datum eerste inschrijving, …
- De betaalmethode
- De leveringsdatum
3. Verzeker je tijdens het transport
Het is natuurlijk belangrijk om ook tijdens het transport naar België verzekerd te zijn. Mocht er dan iets met je wagen gebeuren onderweg, heb je alvast geen financiële zorgen.
Je kan je auto importeren door een transportfirma. Vraag dan zeker of zij ook zorgen voor je verzekering. Je kan er ook voor kiezen om zelf je auto naar België te importeren.
Als derde optie kan je ook zelf met de auto naar België rijden. Dan heb je tijdelijke nummerplaten of transitplaten nodig. Die vraag je aan in het land waar je de auto koopt. Dubbelcheck altijd even met je autoverzekeraar of je wel correct verzekerd bent als je het transport zelf regelt.
4. Douanekosten bij het importeren
Bij de douane moet je nog enkele zaken aanvragen en betalen. Vraag daar je elektronisch vignet E705 aan. Op een nieuwe voertuig betaal je 21% BTW. Je auto wordt als “nieuw” beschouwd als er minder dan 6.000 km mee gereden is, of wanneer je de auto tweedehands kocht binnen de 6 maanden na de eerste ingebruikname.
5. De keuring
Alle vorige stappen in orde gebracht? Je wagen is veilig geïmporteerd. Nu moet je de auto nog laten keuren. Als alles is, krijg je het roze formulier. Met het roos formulier kan je de wagen inschrijven bij de DIV.
6. Regel je autoverzekering
In België is de autoverzekering een verplichte verzekering. Breng je roze formulier binnen bij je autoverzekeraar, die zal dan de auto inschrijven bij de DIV. Vergeet zeker niet je autoverzekering te vergelijken om de beste deals te vinden.