Autoschade
Heb je autoschade? In vele gevallen, helpt je verzekeraar je met herstellingskosten. Maar wat moet je juist aangeven, en hoe? We maken het duidelijk.
Autoschade door een ongeval
Schade na een auto-ongeval blijft een grote reden voor schade. Wat en hoeveel je verzekeraar je vergoedt, hangt af van de verzekering die je afsloot. Laten we de verschillende cases bekijken.
Schade door een auto-ongeval zonder gewonden
- Zorg eerst en vooral dat iedereen veilig is.
- Noteer de nummerplaat van andere betrokkenen. Zo heb je al zeker nuttige informatie als de andere partij niet stopt.
- Vul het Europese aanrijdingsformulier in. Vink de juiste vakjes aan en vermeld de gegevens van de andere partij (als er een is). Noteer ook zeker de verzekeringsmaatschappij van de andere partij. Je maakt best een zo duidelijk mogelijke schets van de schade. Je kan ook foto’s trekken, maar de schets blijkt belangrijk om de situatie weer te geven. Vraag eventueel getuigen om gegevens achter te laten. Let op: teken het document alleen als je het eens bent met de info die erop staat.
- Als het nodig is en je komt niet overeen met de andere partij, kan je de politie bellen.
- Meld de schade zo snel mogelijk aan je verzekeraar. Dat doe je vaak door online een schadeformulier in te vullen, maar ga zeker na hoe jouw verzekeraar zegt het snelste te kunnen handelen. Je maakt best nog geen grote kosten voor je de verzekeraar op de hoogte stelt.
Autoschade door een auto-ongeval met gewonden
- Als het nodig is, bel het noodnummer 112
- Bel de politie. Die stelt een proces-verbaal op. Geef dat proces-verbaal door aan je verzekeraar, samen met jouw versie van de feiten.
- Volg de rest van de procedure zoals hierboven: vul je aanrijdingsformulier in, en meld schade aan je verzekeraar (samen met de pv)
Schade door een auto-ongeval zonder derden
Soms kan je ook een auto-ongeval hebben zonder anderen betrokkenen. Je rijdt tegen een paaltje, of moest uitwijken voor een dier.
- Vul het aanrijdingsformulier in.
Daarin zet je:
- hoe het auto-ongeval gebeurt is
- de datum
- de plaats van het ongeval
- of de politie pv heeft opgemaakt
- of je voertuig weggesleept is
In bepaalde gevallen wordt er gevraagd dat je een klacht neerlegt bij de politie, zoals bij:
- vluchtmisdrijf
- vandalisme
- diefstal of poging tot diefstal
- aanrijding met een dier
- branden van het voertuig
- gewonden
Hoe word je terugbetaald?
Hoe je juist wordt terugbetaald hangt af van de verzekering die je hebt en wat er juist gebeurd is. Vele verzekeraars werken met een rdr regeling om alles te versimpelen en uit te dokteren welke verzekeraar juist de tussenkomst betaald. Hier kan je meer info in detail vinden over hoe de schaderegeling juist verloopt.
In ‘t kort kan je het volgende verwachten:
Je BA-autoverzekering betaalt alleen schade aan derden. Met andere woorden, de schade aan je eigen auto, en de schade die je zelf hebt veroorzaakt wordt niet vergoed.
Een full omnium komt ook tussen in herstellingskosten voor je eigen schade.
Schade door diefstal
- Laat de politie een pv opstellen en geef ze jouw versie van de feiten
- Bel naar Card Stop op 070 34 43 44 als je bankkaarten gestolen zijn
Let op: diefstal is niet standaard gedekt. Je kan je verzekering laten uitbreiden met deze waarborg.
Andere autoschade
Een auto-ongeval is natuurlijk niet de enige manier om autoschade op te lopen.
Marters
Heb je last van schade door marters? Je full omnium verzekering kan je misschien helpen. Heb je een ba-verzekering of kleine omnium, krijg je waarschijnlijk geen vergoeding.
Glasbreuk
Een sterretje in de vooruit is een veelvoorkomende vorm van schade. Een mini of full omnium dekt je schade voor glasbreuk.
Perte-total
Perte-total, totaal verlies, total loss, … er zijn vele woorden voor, maar het betekent allemaal hetzelfde: je auto herstellen zit er niet in. Vaak krijg je ook bij perte-total ook nog een vergoeding. Die wordt berekend op de werkelijke waarde van je auto.