Wel schade, geen dader. Wie draait op voor de kosten bij een vluchtmisdrijf?
Een ongeval met schade: sowieso vloeken. Maar het is nog steviger vloeken als de dader nergens te bespeuren valt. Spiegel afgereden, trekhaak in je bumper of ernstiger gevolgen: vluchtmisdrijf komt al te vaak voor. Ethisch uiteraard verwerpelijk, maar ook een vraagstuk voor de verzekering: want wie vergoedt de kosten als de dader niet gevonden wordt?
Oef, er is enkel materiële schade
De meeste ongevallen met vluchtmisdrijf hebben enkel blikschade tot gevolg. Iemand heeft met z’n 4×4 jouw Fiat Pandaatje een ‘zoentje’ gegeven, met een bluts tot gevolg. Je wil ‘s morgens in je bestelwagen stappen en je ziet dat de spiegel is afgereden. Vaak is het onmogelijk (en veel te duur) om de dader op te sporen en te vinden. Dan komt jouw omniumverzekering na franchise tussenbeide om de kosten van de herstelling te dekken. Heb je ook rechtsbijstand, dan kan die helpen zoeken naar de dader en de schade zo proberen recupereren.
Vergelijk omniumverzekeringen >>
Ai, er zijn gewonden gevallen
Voor vluchtmisdrijven waarbij gewonden vallen, komt het Motorwaarborgfonds tussenbeide. Zij vergoeden de slachtoffers voor hun lichamelijke schade. Eventueel komen ze ook tussen voor materiële schade, maar dat is alleen wanneer het ongeval heel ernstig is en er bijvoorbeeld iemand overleed of er blijvende invaliditeit is van minstens 15%. In andere gevallen doe je weer een beroep op je omniumverzekering en eventuele rechtsbijstandverzekering.
Tips bij een ongeval met vluchtmisdrijf
- Noteer zoveel mogelijk gegevens. Kan je nog net de nummerplaat zien van de dader? Het soort auto? Waren er getuigen?
- Doe aangifte bij de politie. Ook zij kunnen helpen de dader op te sporen.
- Breng zo snel mogelijk je verzekeraar op de hoogte.
Ben jij voldoende gedekt tegen een ongeval met vluchtmisdrijf? Vergelijk 13 verzekeringsmaatschappijen en betaal de goedkoopste prijs voor je omniumverzekering.