Baloise hanteert nultolerantie
Rijden en alcohol drinken gaat niet samen, dat weten we allemaal. Baloise geeft nu een sterk signaal.
Baloise hanteert nultolerantie
Verzekeraar Baloise heeft nu een strikte regel: wie onder invloed van alcohol of drugs een ongeval veroorzaakt, wordt meteen uit de verzekering gezet. Dit geldt ook als het maar om een kleine overtreding gaat of als het de eerste keer is, zo meldt Het Nieuwsblad.
Als je onder invloed een ongeluk veroorzaakt, betaalt de verzekeraar wel de schade van het slachtoffer. Maar daarna kan Baloise die kosten op jou verhalen. Heb je een omniumverzekering? Ook dan krijg je in zo’n geval geen vergoeding voor je eigen schade.
Baloise gaat nog een stap verder: veroorzaak je een ongeluk onder invloed, dan wordt je polis direct stopgezet. Ze willen hiermee duidelijk maken dat drinken of drugs gebruiken en rijden echt niet samen kunnen.
Wat moet je doen als je te veel hebt gedronken?
Als je te veel hebt gedronken, rijd je niet. De beste manier om veilig thuis te geraken is om een BOB aan te duiden: iemand die niet gaat drinken en dus wel veilig met de auto kan rijden.
Een autoverzekering kan een BOB-clausule aanbieden. Die clausule zorgt ervoor dat je BOB verzekerd is om met jouw auto te rijden. Over het algemeen dekt die BOB-clausule twee zaken:
- schade die je veroorzaakt aan het voertuig van een andere persoon dat als “BOB” ;
- en/of de schade veroorzaakt aan je voertuig door de “BOB” die je mee naar huis neemt.
Ga je graag feesten? Bij de meeste verzekeraars is de Bob-waarborg een uitbreiding die meezit in de premie van je Burgerlijke aansprakelijkheid, ook wel gekend als de BA-verzekering. De geplafonneerde bedragen kunnen wel verschillen: zo dekt Ethias lichamelijke schade aan de BOB tot 300 000 euro, en Yuzzu tot 100 000.
Zoals altijd is je autoverzekering vergelijken een echte must.
Wat moet je doen als de verzekeraar je verzekering stopzet?
Als Baloise zijn beloftes waarmaakt en je verzekering stopzet, wat dan? Je bent verplicht om minstens een BA-verzekering af te sluiten als je met de auto wilt rijden. Je kan proberen bij een andere verzekeringsmaatschappij. Maar als een verzekeraar je verzekering heeft opgezegd, wordt het moeilijk om een nieuwe verzekering aan een schappelijke prijs te vinden.
Als maatschappijen je niet meer willen verzekeren, kan je terecht bij het tariferingsbureau. De premies daar liggen wel een heel stuk hoger! Best vermijden dus.
Kan dat zomaar, dat mijn verzekeraar mijn verzekering opzegt?
Een verzekeraar kan op zich op bepaalde momenten een contract stopzetten. Een van die momenten is inderdaad na een schadegeval. De verzekeraar kan voor zichzelf beslissen welke risico’s zij aanvaardbaar vinden. Betwist je de stopzetting? Dan kan je terecht bij de ombudsman voor verzekeringen.
Als een schadegeval onder je dekkingen valt, betaalt de verzekeraar je in principe wel eerst uit. Het is aan de verzekeraar om te bewijzen dat ze geen vergoeding verschuldigd zijn, omdat je de voorwaarden niet hebt nageleefd. Ze moeten dus kunnen bewijzen dat het ongeval veroorzaakt was of de schade uitgebreider is omdat je dronken was.
Dronken rijden blijft een grote oorzaak ernstige verkeersongevallen. Automobilisten zijn 3.5 keer vaker betrokken bij een eenzijdig ongeval als ze onder de invloed van alcohol zijn. Meer dan 1 op 3 van alle verkeersdoden in België vallen in een eenzijdig ongeval. Je riskeert ook hoge verkeersboetes of zelfs je rijbewijs kwijt te geraken.
Autoverzekering vergelijken
Kijk vandaag nog na of je kan besparen op je autoverzekering én je een BOB-clausule kan afsluiten. Dan kan je gaan feesten zoals je wilt en geraak je veilig thuis, zonder verzekeringsproblemen. Vergelijk je autoverzekering nu handig online en sluit binnen enkele klikken af.