Is een brandverzekering voor huurders verplicht?

Het appartement van je dromen gevonden? Of na het afstuderen eens proberen alleen te gaan wonen? Je zoektocht naar dat perfect stekje om te relaxen is voorbij, maar nu begint stap 2: de papieren regelen. Wat moet je allemaal regelen voor je brandverzekering als je huurder? We overlopen even de belangrijkste vragen.

Simuleer nu jouw brandverzekering

Is een brandverzekering verplicht als huurder?

Ja, sinds 2019 is een brandverzekering verplicht voor huurders in Vlaanderen. Ook in Wallonië moet je verplicht een brandverzekering afsluiten als huurder. Voor 2019 verplichtte de meeste verhuurders je ook al wel om als huurder een brandverzekering af te sluiten.

Als je huurcontract voor 2019 begon te lopen, ben je niet verplicht als huurder om een brandverzekering af te sluiten. In Brussel is die verplichting er ook niet. Wist je dat zo’n 95% van de Belgen een brandverzekering hebben, ook toen het nog niet verplicht was?

Kosten aan een appartement kunnen namelijk heel snel oplopen, zeker verregaande kosten door lekken of brand. Als huurder ben je verplicht om het appartement in de originele staat te houden en ben je aansprakelijk voor de schade aan het appartement, tenzij je het tegendeel kan bewijzen.

Is een inboedelverzekering verplicht als huurder?

Nee, een inboedelverzekering is niet verplicht als huurder. Je kan wel kiezen om ze af te sluiten, want het gaat hier wel over jouw prachtige spullen. Die super toffe stoelen, dat kleedje dat je (vriendin) zo  graag draagt, of dat schilderij dat je living zo opfleurt. Om nog maar niet te spreken van dure apparaten zoals je koffiezet, computer of een koelkast. Je brandverzekering betaalt je niet standaard terug als daar schade aankomt.

Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je na brand of een lek zeker bent dat je al de nodige spullen opnieuw kunt kopen zonder dat je zelf opdraait voor de kosten. Je kan zelf kiezen voor hoeveel je jouw inboedel wilt verzekeren.

Ben ik verplicht mij te verzekeren tegen diefstal?

Nee, je bent als huurder niet verplicht je te verzekeren tegen diefstal. Die keuze is volledig aan jou. Speel je graag op veilig of heb je wel wat waardevolle spullen in huis die iemand met graaihandjes wil meenemen? Overweeg dan zeker een diefstalverzekering. Meestal speelt deze verzekering maar een kleine rol in je premie, maar je bent wel een pak veiliger. Sommige verzekeraars vragen wel dat je bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt, zoals bijvoorbeeld een bepaald soort slot te gebruiken.

Wat moet er in mijn brandverzekering als huurder staan?

Als huurder moet je verplicht een brandverzekering afsluiten die brandschade en waterschade dekt. Dit zijn gelukkig wel standaarddekkingen die je in zo goed als alle brandverzekeringen, ook wel woonverzekeringen genoemd, terug vindt.

Brandschade dekt schade die je leidt door een brand. Denk bijvoorbeeld aan een kortsluiting die een brand veroorzaakt, de roetschade die achter blijft, of schade die is aangericht om de brand te doven.

De meest voorkomende vorm van waterschade is door een lek. Die lek kan je vloer, muren of plafond helemaal naar de vaantjes helpen en je waterfactuur lelijk doen stijgen. Je verzekeraar komt dan in bepaalde kosten tussen, zoals het opsporen van de lek en de kosten voor de herstelling van bijvoorbeeld de vloer. Het herstellen van het lek zelf zal bij de meeste verzekeringen niet gedekt zijn.

Behalve waterschade en brandschade, kan je brandverzekering nog heel wat andere risico’s dekken zoals stormschade of gevolgschade.

Je moet als huurder niet alleen je eigen appartement verzekeren, je moet ook verzekerd zijn tegenover derden. Dat betekent dat als de brand bij jouw appartement zo erg is dat je buren er ook last van hebben dat je die schade ook door je verzekering kan laten betalen. Zo weet de verhuurder altijd dat zijn appartement in orde zal blijven, maar veel belangrijk: zo weet jij als huurder dat een brand geen financiële ramp wordt.

Wat is een huurderaansprakelijkheidsverzekering?

De huurderaansprakelijkheidsverzekering is gewoon een duur woord voor je brandverzekering. Aansprakelijkheid betekent dat jij instaat voor iets, in dit geval dat jij moet zien dat schade aan de woning die je huurt wordt terugbetaald. Je brandverzekering komt tussen in die schade.

Wat is afstand van verhaal tegenover huurder?

Afstand van verhaal tegenover huurder betekent simpelweg dat de brandverzekering verhuurder geen vergoeding van jou eist. De verhuurder beloofd daar eigenlijk bij dat als er brandschade of waterschade voorkomt, dat hij niet bij jou persoonlijk komt aankloppen voor de kosten. Meestal betaal je dan als huurder een beetje mee aan die premie.

Wat is de prijs van een brandverzekering als huurder?

De prijs van je brandverzekering voor een huurder hangt af van verschillende factoren.

De grootte. De belangrijkste is natuurlijk hoe groot het appartement of huis is dat je huurt. Een groter appartement of huis kan meer schade oplopen. De herstellingskosten liggen dan hoger en je verzekering zal voor grotere bedragen tussenkomen. Voor wat hoort wat, dus je premie zal iets hoger liggen.

Leeftijd van het gebouw. Hoe oud je het huurgebouw is, speelt ook een rol. Een oud gebouw loopt meer risico dan een volledig nieuw gebouw.

Materiaal. Als je huurwoning uit materiaal bestaat dat sneller ontbrandt, zoals hout, dan zal je premie iets hoger liggen.

Adres. Ook de ligging kan je premie mee bepalen. Gebieden die vaker last hebben van overstroming of andere natuurkrachten, betalen iets meer voor hun premie.

Is het nuttig als huurder een brandverzekering te vergelijken?

Absoluut. Ook op de brandverzekering voor huurder kan er een groot verschil op de prijs zitten. Ook geeft niet elke verzekering je dezelfde dekkingen. Vergelijken geeft je een veel beter inzicht in wat er nu eigenlijk in je brandverzekering wordt opgenomen en waar je nu eigenlijk voor betaalt.

Bespaar geld én tijd

Door je brandverzekering grondig te vergelijken, bespaar je heel wat geld. Je beslist namelijk in alle rust zelf wat je de beste polis vindt voor jou. Je bespaart ook heel wat tijd, want je hoeft geen halve dag vakantie te pakken om naar het een makelaarkantoor of je bank te gaan.

Net zoals je tijd kan besparen door online te shoppen of je bankzaken online te regelen, kan je ook gewoon je verzekering online regelen. Zo simpel!

Jij weet wat het beste bij je past

Oei, oei, maar kan ik dat wel? Zelf over mijn verzekering beslissen? Maar natuurlijk! Verzekeringen zijn helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Onze simulatie geeft je een duidelijk idee wat en waarvoor je betaalt. Zonder verdoken kosten. Zo kan je zelf beslissen of je liever op je budget let of toch liever voor absolute veiligheid gaat.

Onze brandverzekering vergelijkingstool is helemaal vrijblijvend. En je kan het gewoon vanuit je luie zetel vergelijken. Je hebt dus sowieso niets verloren.

Vergelijk nu online

Via Verzekeringen.be kan je gratis, online en in enkele minuten alle brandverzekeraars met elkaar vergelijken. Alles wat jij moet doen is even wat vragen beantwoorden. Wij tonen je dan meteen de beste premie voor je brandverzekering. Ontdek in minder dan 5 minuten de voordeligste brandverzekering. Je kan je brandverzekering ook ineens online afsluiten.

Prijs brandverzekering huurders berekenen