Brandverzekering
De brandverzekering is de populairste schadeverzekering bij eigenaars en (ver)huurders van een woning. Een brandverzekering beschermt jouw woning tegen directe en indirecte schade van binnen- en buitenaf. Je brandverzekering dekt je ook als je brandschade of waterschade ook anderen schade berokkend.
- Vergelijk vrijblijvend in 5 minuten
- Vergelijk bij de grootste aanbieder
- Bespaar op je brandverzekering
Geen omweg.
Sluit simpel en veilig je verzekering online af.
Het beste van het beste.
Vergelijk de belangrijkste dekkingen
In mensentaal uitgelegd.
Vergelijk snel en eenvoudig alle info die je nodig hebt.
Bij welke verzekeraars kan ik mijn brandverzekering vergelijken?
Je kan je brandverzekering vergelijken bij Belfius Direct Verzekeringen, Allianz, Swinz en Sure.
Wat is de brandverzekering?
De brandverzekering biedt je bescherming tegen schade aan je woning en inboedel. Het woord “brandverzekering” is een beetje misleidend, daarom wordt ze soms ook woonverzekering genoemd. Een brandverzekering komt namelijk tussen voor heel wat meer dan alleen brandschade. Ook waterschade, stormschade, vandalisme, of schade door sneeuw en hagel zijn gedekt. Aanvullend dekt ze ook de burgerlijke aansprakelijkheid naar anderen toe.
Wat dekt de brandverzekering?
De brandverzekering of woonverzekering bestaat uit een reeks van standaarddekkingen. Je kan zelf ook kiezen om daar een heleboel waarborgen bij aan te vullen om zo jezelf, je woning en je inboedel optimaal te beschermen.
Welke zijn de basisdekkingen?
Een brandverzekering bestaat uit enkele standaarddekkingen. Deze dekkingen vind je in elke brandverzekering terug:
- Schade door brand, explosie of implosie
- Schade door een luchtvaartuig
- Schade aangebracht door een dier of veroorzaakt door een auto na aanrijding
- Schade door een omgevallen boom op het gebouw
- Schade aan het gebouw na inbraak (soms op voorwaarde dat je ook kiest om je te verzekeren tegen diefstal)
- Natuurrampen (uitgezonderd potentieel overstromingsgebied)
- Aanslagen en arbeidsconflicten (ook terrorisme)
- Inslag door bliksem
- Storm- en hagelschade
- Rook- en roetschade
- Stookolieschade
- Waterschade
- Glasbreuk
Welke zijn de aanvullende dekkingen?
Er zijn ook aanvullende dekkingen die je verzekeraar mag aanbieden. Die zijn inbegrepen in je verzekering, je kiest niet zelf tussen de opties. Dit soort dekkingen gaan vaak over kosten naar aanleiding van een schadegeval en niet de schade zelf. We verstaan onder de aanvullende dekkingen:
- Expertisekosten
- Reddingskosten
- Huisvestigingskosten wanneer het huis onbewoonbaar is geworden
- Kosten om opkomende schade te voorkomen
- Kosten om ergere schade te voorkomen
- Kosten voor het slopen van beschadigde goederen
- Kosten voor het opruimen en vervoeren van het puin
- Kosten voor de opslag van de inboedel tijdens herstellingswerken aan je woning
- Burgerlijke aansprakelijk van je woning
- Schade aan derden waarvoor jij aansprakelijk bent gesteld
Welke zijn de optionele dekkingen?
Je kan ook nog kiezen voor een aantal optionele dekkingen, die mag je wel zelfs aanvragen. Die optionele dekkingen omvatten:
- Diefstalverzekering
- Verzekering voor een hogere vergoeding wegens onvoorziene kosten
- …
Is een brandverzekering verplicht?
Op z’n Belgisch: ja en nee. Voor huurders of verhuurders is een brandverzekering afsluiten verplicht. Voor eigenaars is een brandverzekering wettelijk gezien niet verplicht, maar in de praktijk gaat je bank je vaak verplichten om een brandverzekering te nemen om een hypothecaire lening te krijgen.
Brandverzekering eigenaar
Een woonst kopen is een grote hap uit je budget. Je wilt als eigenaar dan ook je woning zo goed mogelijk beschermen. Als eigenaar zal een brandverzekering je helpen om hoge herstellingskosten te baas te kunnen. Je kan best een brandverzekering afsluiten die een dekkingen in nieuwwaarde geeft. Zo weet je zeker dat je bij herstellingskosten geen verlies maakt en je de woonst helemaal kan heropbouwen.
Brandverzekering huurder
Sinds 1 januari 2019 ben je in Vlaanderen verplicht om een brandverzekering af te sluiten als huurder. Je hebt een brandverzekering voor huurders nodig wanneer je een huis, studentenkot of appartement huurt. Je bent namelijk verplicht om de huurwoning in zijn oorspronkelijke staat terug te bezorgen. Als jij verantwoordelijk bent voor schade, moet je die herstellen.
Bovendien moet je jouw aansprakelijkheid tegenover derden verzekeren. Dat betekent gewoon dat je schade die je aan andere toebrengt ook moet betalen. Bijvoorbeeld: een lek in je badkamer zorgt dat de badkamer overstroomt. Na heel wat zuchten en vloeken heb je de badkamer terug schoon gekregen, maar nu blijkt dat het water is doorgelekt naar het plafond van je onderburen. Door de waterschade hebben ze nu een lelijke scheur in het plafond die hersteld moet worden. Dan zal jij voor die herstellingskosten moeten betalen. Daar komt je brandverzekering dan tussen en helpt je om deze kosten te vergoeden.
Je kan ook best je inboedel verzekeren. Dat zijn al je eigen, “losse” spullen, zoals je meubels, keukenapparaten, kleding… Als huurder moet je geen brandverzekering voor de nieuwwaarde nemen. Je kan je laten verzekeren voor de werkelijke waarde in je brandverzekering.
Brandverzekering verhuurder
Je bent verplicht als verhuurder in Vlaanderen om een brandverzekering af te sluiten. Net zoals de eigenaar kan je best je brandverzekering verhuurder in nieuwwaarde nemen. Je huurder betaalt alleen maar herstellingskosten van schade die rechtstreeks door hem/haar veroorzaakt is. Vliegt door een zware storm een tak door het raam, dan zal het aan jou, de verhuurder, zijn om je brandverzekering aan te roepen. Ook voor schade aan de gemeenschappelijke elektriciteitskasten en dergelijke kan je beroep doen op je brandverzekering verhuurder.
Brandverzekering afstand van verhaal
Wanneer je als huurder geen brandverzekering hebt, maar de eigenaar wel kan je kiezen voor de optie afstand van verhaal. Dat betekent dat je als huurder niet opdraait voor de schade aan het gebouw die je zelf per ongeluk veroorzaakt. De meeste eigenaars vragen in ruil daarvoor wel een compensatie in de vorm van bijvoorbeeld een hogere huurprijs.
Je bent wel niet gedekt tegen je aansprakelijkheid tegenover andere. Dat betekent dat als een brand in jouw appartement de buren schade aanbrengt, dat je helemaal zelf voor die kosten zal instaan. Het is dan ook verplicht dat je als huurder toch nog een brandverzekering huurder afsluit.
Wat kost een brandverzekering?
De prijs van een brandverzekering is afhankelijk van een aantal factoren:
- Hogere risico door het gebruik van bepaalde materialen
- Hogere risico op inbraak door afgelegen woonplaats
- Verschillen in dekking en uitbetalingsvergoedingen tussen de verscheidene verzekeraars
- Optionele dekkingen
- Waarde van de woning of het appartement (*)
- Hoogte van de franchise
(*) Om de werkelijke waarde van het verzekerde goed te bepalen, maakt men vandaag gebruik van het evaluatierooster. Zo probeert men onder- of oververzekering te voorkomen.
Hoe kan ik een brandverzekering afsluiten?
De prijs van een brandverzekering kan sterk verschillen per maatschappij. Je kan makkelijk online je brandverzekering vergelijken om de beste brandverzekering prijs te vinden. Je mag ook van brandverzekering veranderen. Ook als je bij de bank verzekerd bent.