Cybercrime

Bedrijven en particulieren worden steeds vaker geconfronteerd met misdaad online. Lees hier alles over de meest voorkomende cybercrime.

Ontdek hier de cyberverzekering

Wat is cyber crime?

Cybercrime, of computercriminaliteit, zijn misdaden die zich in de digitale wereld plaatsvinden. Cyber crime kan gericht zijn op schade aanbrengen aan bedrijven in de hoop losgeld te krijgen, of om persoonlijke gegevens te krijgen. Ook als particulier kan je geconfronteerd worden met cybercrime en cyberfraude. We spenderen zoveel tijd online, maar toch zijn we ons niet altijd bewust van de risicio’s. Gelukkig kan een cyberverzekering particulieren of een cyberverzekering ondernemers je helpen om kosten rond deze risico’s te dekken.

Welke soorten cybercrime zijn er?

Hacking

Bij hacking is een soort cybercrime waarbij hackers toegang te krijgen tot je accounts. Wat is hun doel? Ze willen je computer en account overnemen of gegevens stelen of onbruikbaar maken. Voor bedrijven die veel persoonlijke informatie rond hun klanten of gevoelige informatie rond nieuwe technologieën opslaan, kan dat ernstige gevolgen hebben. Niet alleen kunnen je klanten zich tegen je keren bij verlies aan data, je bedrijfsactiviteiten kunnen ook stilgelegd worden.

Phishing

Via phishing proberen fraudeurs je persoonlijke gegevens en bankcodes te achterhalen. Om je vertrouwen te winnen, doen ze zich vaak voor als je bank of verzekeraar. Meestal bestaat deze vorm van cybercrime uit een sms’je of e-mail die zegt dat je een verkeerde bestelling hebt gemaakt, geld hebt gewonnen, of dat je verzekeraar of bank je een hoge som geld gaat aanrekenen, tenzij je nu meteen op een bepaalde link klikt.

Een andere soort phising is bankkaart phishing, hier proberen ze je bankkaart met bijbehorende PIN-code te bemachtigen. De fraudeurs sturen je een e-mail of sms om je bankkaart naar een bepaald adres te sturen om een verzonnen probleem op te lossen.

Je bank of je verzekeraar zal nooit persoonlijke gegevens via mail of sms vragen. Als je toch twijfelt, contacteer dan eerst je bank of verzekeraar via het officiële nummer of hun website. Klik nooit zomaar op een link die je niet vertrouwt.

Overmatig dataverkeer

Deze cybercrime is gericht op het neerhalen van servers. Dat kan bedrijfsactiviteiten volledig stilleggen, waardoor je bedrijf heel wat schade kan lijden. Als andere klanten ook op je servers rekenen, kunnen je klanten ook schade ondervinden of hun vertrouwen in je verliezen.

De servers worden overladen met data. Zoveel data dat de servers overbelast worden. Daardoor kan een website tijdelijk niet of moeilijk bereikbaar worden.

Identiteitsfraude

Via identiteitsfraude nemen fraudeurs je identiteit over en geven ze zich voor jou uit. Zo kunnen de fraudeurs een bankrekening openen op jouw naam, of in jouw naam lasterlijke uitspraken doen. Dat kan je goede naam en reputatie erg beschadigen.

Social Engineering

Dit is een techniek waarbij een fraudeur mensen probeert te misleiden door in te spelen op typisch menselijke eigenschappen zoals vertrouwen, angst, …

De fraudeur doet zich voor als iemand anders en op die manier verkrijgt hij gevoelige informatie.

Denk bijvoorbeeld aan e-mails waarin iemand een triest verhaal uit de doeken doet en geld vraagt. Of een e-mail die je van een ernstige misdaad beschuldigt, die je alleen maar kan aantekenen door op een specifieke link te drukken of geld te storten.

Fraude via websites

Als het te goed is om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook niet waar. Hou dat altijd goed in gedachten als je online shopt. Vind je bijvoorbeeld een product voor een veel lagere prijs dan normaal? Denk dan misschien toch maar na voor je het koopt. Op websites waar kleine zelfstandige of hobbyisten hun producten verkopen, kijk je best ook altijd goed naar reviews of meningen van andere klanten.

Een vaak gebruikte techniek is namelijk om mensen te laten betalen voor producten en ze dan niet te leveren. Met een cyberverzekering en sommige kredietkaarten, kun je je geld wel recupereren.

Hoe kan ik cybercrime voorkomen?

Je kan de volgende maatregelen nemen om de kans op cybercriminaliteit te verkleinen:

  • Zorg dat je computer goed beveiligd is en installeer de updates zodra ze beschikbaar zijn
  • Maak gebruik van apps die scrips tegenhouden die een virus kunnen bevatten, zoals een virusscanner, firewall, scriptblockers
  • Gebruik een sterk wachtwoord
  • Stel altijd een twee-stapverificatie in voor extra beveiliging
  • Vertrouw niet elke link die je krijgt, zeker niet als het een ongewoon formaat heeft.
  • Het spreekt al van zichzelf: geef nooit je inloggegevens door via e-mail, sms of telefoon.
  • Maak regelmatig een back-up van je waardevolle bestanden

Wat dekt mijn cyberverzekering van cybercrime?

Ook al volg je alle tips rond computercriminaliteit goed op, je bent nooit helemaal zeker van je veiligheid. Je kan een cyberverzekering afsluiten als particulier om je gegevens en je bankrekening online te beschermen.

De meeste cyber crime is vooral gefocust op bedrijven. Het is dan ook zeker geen overbodige luxe om een cyberverzekering voor ondernemers af te sluiten.

  • De cyberverzekering komt tussen als er een onderbreking of ernstige belemmering is van het internet en de bedrijfsactiviteiten.
  • Een cyberverzekering voor ondernemers dekt ook kosten rond hacking, zoals schade aan je website of het verliezen van persoonlijke gegevens.
  • De cyberverzekering voor ondernemers dekt ook de schade aan derden, zoals bijvoorbeeld klanten of partners.

Een cyberverzekering ondernemers is dus belangrijk voor je bedrijf. Het helpt je bij reputatieschade, financiële schade en waarborgt  de voortgang van je bedrijfsactiviteiten.