Hoe bescherm ik mezelf tegen cybercrime?
Cybercriminaliteit zoals phising, malware en ransomware kunnen bedrijven en particulieren flink wat schade toebrengen. Hoe bescherm je jezelf? Volg hier onze handige tips.
Wat kan ik doen om mijn bedrijf te beschermen?
Goede afspraken maken met de IT-leverancier
- Zorg ervoor dat je IT-partners altijd de security updates van je software en besturingssystemen installeren.
- Laat de updates controleren door een derde partij.
- Zorg altijd voor een goede back-up, die je regelmatig updatet.
Train ook je eigen IT-departement, zodat ze altijd weten hoe ze moeten reageren op cybercrime en hoe ze cybercriminaliteit kunnen voorkomen.
- Hou je software altijd up-to-date
- Het is belangrijk dat je de updates ook uitvoert op toestellen die niet van je bedrijf zijn maar die wel bedrijfsgegevens bevatten.
- Hou wachtwoorden altijd veilig, gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende toepassingen
- Zorg ervoor dat je medewerkes altijd up-to-date zijn met de laatste ontwikkelingen in cyber crime.
- Zorg ervoor dat iedereen weet hoe de hackers mensen kunnen misleiden.
- Doe af en toe een phising-oefening
- Doe cybercriminaliteit-oefeningen. Net zoals je oefent om het gebouw te evacueren tijdens een brand, kan je oefenen om je personeel te trainen in het geval van cybercrime. Doe bijvoorbeeld eens een oefening alsof een hacker een deel van de systemen heeft platgelegd. Wie doet wat? Hoe krijg je weer toegang tot je gegevens? Wie zoekt de oorzaak op? Dat zijn allemaal zaken die je best vooraf kan oefenen.
Hoe herken je een phising – of malware-mail?
- Je moet altijd de afzender controleren. Kijk aandachtig naar het e-mailadres. Staan er spellingsfouten in of proberen ze een bekende merknaam na te bootsen, dan is het waarschijnlijk een phising mail.
- Lange websiteadressen of websites met een ongewone url zijn bijna altijd verdacht, klik ze nooit aan.
- De toon en schrijfstijl is niet wat je van de afzender verwacht, is heel dwingend of vraagt je meteen om iets te doen.
- Geef nooit pincodes door, telefonisch of via mail.
- Er moet altijd heel dringen op de mail gereageerd worden.
Waarom zoveel moeite doen om cybercrime te voorkomen?
De meeste mensen denken dat ze nooit in de val zullen lopen. Misschien is dat ook wel zo. Als bedrijfsleider weet je echter nooit wat al je persooneel denkt en doet. Er zijn ook vele vormen van cybercrime, zoals hacking of identiteitsfraude, die je altijd kunnen overkomen. Of je nu een klein bedrijf hebt, of een groot bedrijf, cybercrime neemt elk jaar toe.
De kans dat jouw bedrijf gespaard blijft, wordt kleiner en kleiner. Je kan je bedrijf daarom best beschermen met een cyberverzekering voor ondernemers. Zo kan je in alle veiligheid je bedrijf online verder bouwen.
Wat is een cyberverzekering?
Een cyberverzekering beschermt je onderneming tegen cyber crime, dataleaks, etc. Als je toch het slachtoffer wordt van cybercriminaliteit, kan een cyberverzekering helpen om de kosten te dekken. Heb je bijvoorbeeld herstelling om je website of software terug online te krijgen, dan worden die kosten gedekt door je cyberverzekering. Ook kan je rekenenen op hulp als er persoonlijke gegevens van klanten worden gestolen, of bij andere privacy inbreuken. Een cyberverzekering garandeert dat je online bedrijfsactiviteiten altijd verder gezet kunnen worden en de schade zo mogelijk beperkt wordt.