5 tips om energie te besparen in huis
Je kan naast het vergelijken van energietarieven nog een aantal zaken doen om te besparen op jouw energiefactuur. Hieronder vind je alvast onze tips om jouw energierekening fors te doen dalen.
1. Zorg voor een goed geïsoleerde woning
Alles start bij een goed geïsoleerde woning. Isolatie zorgt er immers voor dat de warmte tijdens de koude maanden binnen blijft en de koelte bij de warme maanden. Ook voor bestaande woning bestaan er verschillende mogelijkheden om je woning beter te isoleren. De overheid zal je in bepaalde situaties zelfs stimuleren om je woning beter te isoleren door premies toe te kennen.
2. Regel de temperatuur in huis
Je kan tot 7% energie besparen door de verwarming 1 °C lager te zetten. Laat ook de temperatuur zakken tot 15 à 16 °C in de leefruimten wanneer je niet thuis bent en wanneer het nacht is. Beperk tenslotte het gebruik van mobiele verwarming of verkoeling zoals airco. Die zijn namelijk ware energievreters. Ook het gebruik van een vakantieregeling op je thermostaat tijdens je jaarlijks verlof kan voor een mooie besparing zorgen. Voor een zo optimaal mogelijk verbruik van je ketel zal de leverancier/plaatser van je ketel ook aangeven op welke temperatuur je het water van je ketel moet laten tijdens de verschillende seizoen.
Uiteraard zal ook het regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel er voor zorgen dat je ketel zo’n hoog mogelijk rendement haalt.
3. Ga voor energiezuinige lampen
Heb jij nog gloeilampen of halogeenlampen in huis? Vervang die dan door spaarlampen of ledlampen. Die besparen namelijk heel wat energie wat dan ook weer impact heeft op jouw energiefactuur.
4. Neem huishoudtoestellen met een A+ energielabel
De nieuwe grote huishoudtoestellen hebben een energielabel. Een toestel met een A+++-label zijn het energiezuinigst. Die met een G-label zijn het minst zuinig. De toestellen met een A+ label of hoger zijn meestal iets duurder bij aankoop, maar zorgen er wel voor dat je enorm veel kunt besparen op jouw energierekening. Bij alle toestellen zal ook steeds vermeld staan wat het effectieve verbruik is van het toestel. Zo kan het namelijk zijn dat een tv met het grootste scherm een A+ label krijgt, maar wel meer verbruikt dan een kleinere tv met een B label.
5. Pas je persoonlijk gebruik aan
Er zijn heel wat zaken die je zelf kan doen om energie te besparen. Denk maar aan lichten uitdoen wanneer je weggaat, de was buiten laten drogen bij warm weer, een douche nemen in plaats van een bad enzovoort.
Lees hier nog al onze tips om goedkope energie te vinden.