Zo verzorg je het gebit van je kat!
Een slecht gebit bij een kat is één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. Pijnlijke tanden bij katten kunnen de oorzaak zijn van gedragsverandering zoals agressie, buiten de kattenbak plassen of asociaal gedrag. Gedraagt je kat zich plots heel anders dan normaal? Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts en kijk zeker ook het gebit na.
Hoe kan ik best de tanden van mijn kat verzorgen?
- Geef bij voorkeur droogvoeding aan je kat. Het kauwen op de hardere brokken is goed voor het gebit van je kat. Natvoer is dan weer slechter voor je kat. Als je droogvoer geeft, zorg dan wel zeker dat je kat een waterbakje of -fonteintje heeft waar die graag uit drinkt. Je kat haalt namelijk geen vocht uit het eten meer.
- Poets om de twee weken het gebit van je kat. Het lijkt misschien raar, maar dierenartsen raden toch aan om ook de tanden van je kat te poetsen. Dat hoeft niet elke dag, maar een paar keer per week is ideaal. Er bestaat speciale tandpasta voor katten.
- Spoelwaters en mondwaters. Als je kat niet graag zijn tanden laat poetsen, kan je proberen met spoel- of mondwaters. Die houden de groei van schadelijke bacteriën tegen.
- Kauwspeeltjes. Niet alleen voor honden, maar ook voor katten bestaan er kauwspeeltjes om een gezond gebit te ondersteunen.
Wat zijn de gevolgen van een slecht gebit bij een kat?
Katten zijn heel erg goed in het verbergen van pijn. Ze tonen niet graag dat ze oncomfortabel zijn, dus is het soms moeilijk voor het baasje om door te hebben dat er een probleem is. Regelmatig naar de dierenarts gaan is dus erg belangrijk, zodat gezondheidsproblemen zeker op tijd kunnen gevonden worden.
We vatten hier de meest voorkomende oorzaken en gevolgen van een slecht gebit bij een kat samen.
- Wisselen van het gebit. Kittens worden geboren zonder tanden en krijgen net als mensen eerst een melkgebit. Het doorkomen van de tanden en het veranderen van het gebit, kan je kat pijn en problemen geven. Rond die tijd is het dus extra belangrijk om naar de dierenarts te gaan.
- Tandplak is een combinatie van speeksel, voedselresten, water en bacteriën. Tandplak vormt zich als zachte brei tegen het tandvlees en rond de tanden van je kat. Tandplak op zich is nog geen ernstig probleem voor je kat, in deze fase kan je nog gemakkelijk het gebit van je kat reinigen.
- Als tandplak niet behandeld wordt, verhardt het in tandsteen. Dat is wel een stukje erger. Tandsteen zorgt namelijk voor een slechte adem en mogelijk ook infecties, die veel pijn kan veroorzaken.
- Als infecties niet behandelt worden, kunnen ze zich verspreiden tot het bot. Dan kunnen de tanden van je kat uitvallen of moeten ze getrokken worden.
Als infecties te erg worden, moeten de tanden van je kat soms getrokken worden. Operaties aan het gebit van je kat kunnen wel wat kosten. Niet elk baasje kan die hoge bedragen in één keer neerleggen.
Komt een kattenverzekering tussen bij gebitsproblemen?
Ja, een kattenverzekering komt tussen bij gebitsproblemen. Je verzekeraar vergoedt namelijk je kosten van het dierenarts bezoek en eventuele operaties om slechte tanden weg te halen of proper te maken. Ook medicatie, die je kat bijvoorbeeld na een operatie moet nemen, wordt (deels) terugbetaald door je kattenverzekeraar.
Het dieetvoer dat je kat eventueel nadien moet (blijven) eten zijn kosten voor jezelf. Dieetvoer is meestal wel duurder dan standaardvoedsel, dus voorkomen is beter dan genezen. Voor het baasje en voor je lieve huistijger.
Met een kattenverzekering kan je gerust wat vaker naar de dierenarts. Een deel van je consultatie wordt namelijk terugbetaald. Zo wordt het toch een stuk goedkoper om het gebit van je kat te onderhouden.