Wat is de kilometerheffing?
Bij de kilometerheffing of het rekeningrijden, betaal je als bestuurder voor het aantal kilometers die je effectief hebt gereden. Je betaalt dus voor het gebruik van jouw auto en niet voor het bezit van jouw auto. Indien een kilometerheffing wordt ingevoerd zal de BIV en jaarlijkse verkeersbelasting wel wegvallen.
Waarom een kilometerheffing?
Een kilometerheffing voert men vaak in om het aantal files op de openbare wegen terug te dringen. Een kilometerheffing dient het autogebruik bij bestuurders te verminderen, de bestuurders aan te moedigen zoveel mogelijk buiten de spitsuren te rijden en eventueel voor een ander vervoersmiddel te opteren.
Is er een kilometerheffing in Vlaanderen?
Momenteel is er alleen een kilometerheffing voor vrachtwagens vanaf 3,5 ton ingevoerd. Voor lichte voertuigen loopt er enkel een onderzoek naar een mogelijke kilometerheffing. Een kilometerheffing voor lichte voertuigen kan ten vroegste de volgende regeerperiode (2019-2024) worden ingevoerd.
Hoeveel zou een kilometerheffing kosten?
De tarieven voor een mogelijke kilometerheffing staan niet vast, maar hangt onder meer van de volgende factoren af:
- Type weg (autosnelweg, stadsweg of gewestweg)
- Tijdstip (binnen of buiten de spitsuren)
Indien de kilometerheffing zou worden doorgevoerd, zou je meer moeten betalen tijdens de spitsuren en op drukke verkeersassen.