Hoeveel kost mijn huis?
Bij de aankoop van jouw huis of appartement komt er veel meer kijken dan enkel de aankoopprijs van je nieuwe woning. Denk maar aan kosten voor registratie, notaris, verzekeringen enzovoort. We zetten graag de belangrijkste eenmalige en vaste kosten voor jou op een rij.
Wat zijn de eenmalige kosten bij de aankoop van een woning?
Aankoopprijs
De aankoopprijs is de totale prijs die je betaalt voor jouw woning exclusief de extra kosten zoals onder andere de registratie -en notariskosten.
Registratiekosten
Bovenop de aankoopprijs van jouw woning dien je nog registratiekosten te betalen. Dat zijn eenmalige belastingen en verschillen naargelang waar je in België koopt. Zo betaal je doorgaans 10% op de aankoopprijs in Vlaanderen en 12,5% in het Brussels Hoofdstedelijk of het Waals gewest. Voor nieuwbouw en woningen in aanbouw worden geen registratierechten gevraagd, maar wel 21% BTW. Wel dien je bij een nieuwbouw steeds registratierechten op het gronddeel te betalen.
Notariskosten
Wanneer je een woning aankoopt, ben je verplicht met een notaris te werken. Er zijn daarbij een aantal kosten waarmee je rekening dient te houden:
- 1% registratierecht op bedrag van hypothecaire lening
- 0,30% inschrijvingsrecht op bedrag van hypothecaire lening
- Ereloon van de notaris
- Loon van de hypotheekbewaarder
- Aktekosten zoals kost voor stedenbouwkundige opzoekingen, bodemattesten en hypothecaire getuigschriften
Dossierkosten
Niet enkel lenen kost geld, maar ook het afsluiten van de lening. Wanneer je een krediet voor je woning afsluit, moet je ongeveer 500 euro dossierkosten betalen aan de kredietverstrekker.
Wat zijn de vaste kosten bij de aankoop van een woning?
Schuldsaldoverzekering
Je wilt natuurlijk zorgeloos lenen want het gaat toch over een groot bedrag dat je gaat afbetalen. Daarom is het aangeraden om een schuldsaldoverzekering (SSV) af te sluiten. De schuldsaldoverzekering voorziet een volledige of gedeeltelijke tussenkomst voor het resterende bedrag van je hypothecaire lening indien één van de verzekerde kredietnemers plots overlijdt tijdens de afbetaling van de lening. Zo’n verzekering wordt in de meeste gevallen bij de kredietverstrekker afgesloten.
Vergeet ook niet:
- Brandverzekering: een brandverzekering is wettelijk niet verplicht, maar is wel aangeraden. De brandverzekering beschermt je namelijk tegen schade door brand, sneeuw, storm, hagel en water. Optionele waarborgen zoals diefstal kan je ook in jouw verzekering opnemen.
- Familiale verzekering: deze verzekering beschermt jou en je gezin tegen de belangrijkste vormen van schade veroorzaakt door iemand van je gezin aan derden.
Onroerende voorheffing
De onroerende voorheffing wordt op basis van het kadastraal inkomen (geschatte huurwaarde van de woning) berekend en is een gewestelijke belasting die je elk jaar betaalt.
Water, gas en elektriciteit
Deze zijn kosten die uiteraard blijken terugkeren wanneer je in jouw huis of appartement woont. De prijzen hangen hier af van wat je verbruikt en bij welke energieleverancier je aangesloten bent.