Welke motorkleding is verplicht?

Wanneer je met een motor rijdt of meerijdt, is het wettelijk verplicht om beschermende kledij te dragen. Die kledij dient namelijk om jouw veiligheid te verhogen. Hieronder vind je een overzicht van welke motoruitrusting je nodig hebt.

Bereken eenvoudig jouw motorverzekering

Motorhelm

Veiligheidsnormen

Voor helmen bestaan er bepaalde veiligheidsnormen. In België dienen motorhelmen gehomologeerd te worden vooraleer ze verkocht kunnen worden. Elke helm die voldoet aan de vastgestelde normen draagt een E-keurmerk. Elke helm moet dan ook een keuringslabel ECE 22-03, -04 of -05 dragen zodat je legaal in Europa kan rondrijden.

Kleur, gewicht en zichtbaarheid

De kleur, het gewicht en de zichtbaarheid zijn ook zaken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van jouw motorhelm:

  1. Kies voor een helm met een opvallende kleur (geel, wit, rood etc.) zodat je goed opvalt in het verkeer.
  2. Kies voor een lichte helm, maar zorg er wel voor dat hij redelijk strak zit. De helm mag zeker niet meebewegen wanneer je met jouw hoofd heen en weer schudt.
  3. Kies voor een helm met een licht vizier (geen donkergetinte) zodat je goed kan zien wat er rond jou gebeurt tijdens het rijden.

Soorten helmen

Ruwweg bestaan er drie verschillende soorten helmen:

  • Integraalhelm: dit is een helm waarbij het hele hoofd en gezicht wordt omsloten. Het enige beweegbare deel is het vizier.
  • Systeemhelm: dit is een helm waarbij je het kinstuk omhoog kunt klappen.
  • Jethelm: dit is een helm waarbij enkel het hoofd wordt omsloten. Het gezicht is helemaal vrij.

Opgelet: wanneer jouw helm is beschadigd na een (onge)val, kan je best jouw helm direct laten vervangen. Niet enkel de buitenkant, maar ook de binnenkant van de helm kan beschadigd zijn.

Motorjas

Wanneer je jouw motorvest koopt, zie dan zeker dat je de juiste maat kiest zodat die niet te los zit als je aan het rijden bent. Verder kan zo’n vest bestaan uit leder of synthetisch zijn. Kies bij voorkeur voor een lederen jas omdat die speciaal ontworpen is om je tijdens het motorrijden te beschermen tegen weersomstandigheden en ongevallen.

Motorhandschoenen

Jouw motorhandschoenen dienen niet enkel om jouw handen tegen de koude te beschermen, maar ze beschermen jouw handen ook indien je met jouw motor valt. Kies daarom bij voorkeur voor lederen handschoenen.

Motorbroek

De keuze van jouw motorbroek zal afhangen van hoe vaak en hoe lang je met jouw motor rijdt. Indien je vaak lange afstanden rijdt, is het aangeraden om een combinatie-broek (broek gecombineerd met vest) te dragen. Indien je minder vaak rijdt, kan je voor een eenvoudige broek kiezen. Net zoals bij motorvesten, kunnen motorbroeken uit leder bestaan of synthetisch zijn.

Motorlaarzen

We raden je aan om schoenen met veters te vermijden. Die kunnen immers verstrikt raken in onderdelen van jouw motor. Kies voor laarzen die jouw voeten, enkels en scheenbeen goed beschermen. Bij voorkeur kies je voor laarzen die uit synthetische materialen bestaan omdat die vaak lichter zijn en makkelijker in onderhoud dan lederen laarzen.

Prijs motorverzekering

Jouw motorkledij beschermt jou, maar wat beschermt jouw motor? Je kan bij ons op zoek gaan naar de beste verzekering voor jouw motor. Bereken nu en vind ook nog eens de beste prijs voor jouw motorverzekering.

Bereken eenvoudig jouw motorverzekering

Prijs ongevallenverzekering

Wat beschermt nu jou als bestuurder wanneer je bijvoorbeeld een ongeval hebt gehad? De persoonlijke ongevallenverzekering biedt je financiële bescherming wanneer je in de privésfeer het slachtoffer van een ongeval wordt. Bereken hieronder eenvoudig jouw persoonlijke ongevallenverzekering.

Bereken jouw persoonlijke ongevallenverzekering