Wat met je verzekeringen bij een nieuw samengesteld gezin?
Steeds meer mensen vinden hun geluk in een nieuw samengesteld gezin. Wanneer je als nieuw gezin ergens gaat samenwonen, is het belangrijk om niet de verzekeringen over het hoofd te zien.
Wat met je familiale verzekering?
Je hebt binnen de familiale verzekering twee verschillende formules: een formule voor alleenstaanden en voor gezinnen. De formule alleenstaanden dekt enkel jezelf. De gezinsformule dekt zowel jezelf als jouw kinderen, en jouw partner en zijn of haar kinderen.
Wanneer beide partners een familiale verzekering hebben, kan je één van de twee opzeggen. Check wel steeds dat de familiale verzekering een gezinscontract is zodat die alle personen van jouw gezin beschermt.
Opmerking: bij een scheiding is er sprake van 2 gezinnen. In dat geval heeft elke partij een aparte familiale verzekering nodig. De familiale verzekering is geen verplichte verzekering, maar wel aangeraden. Indien je in de privésfeer schade berokkent aan derden, dekt de familiale verzekering de lichamelijke of materiële schade toegebracht aan de tegenpartij.
Wat met je brandverzekering?
Wanneer je samenwoont op één adres is het overbodig om twee brandverzekeringen te hebben. Je kan dus één van de twee brandverzekeringen opzeggen.
Vergeet trouwens niet vergeet niet om de waarde van de verzekerde inboedel te wijzigen in jullie brandverzekering. Wanneer er in de op te zeggen verzekering bijvoorbeeld waardevolle voorwerpen zoals juwelen, piano etc. werden verzekerd, dien je die over te nemen in de lopende verzekering. Anders loop je het risico onderverzekerd te zijn.
Vergelijk steeds de verzekerde waarborgen tussen de 2 verzekeringen zodat je de juiste verzekering kan stopzetten. Let hierbij op de verzekerde kapitalen, het verzekerde bedrag bij diefstal, het al dan niet verzekerd zijn van gestalde voertuigen in de garage… Je kan steeds op Verzekeringen.be een berekening van de brandverzekering maken en hierbij aangeven wat je juist zou willen verzekeren.
Wat met je hospitalisatieverzekering?
Als je allebei een hospitalisatieverzekering hebt, is het interessant om de waarborgen eens te vergelijken. Zijn die ruimer bij één van de twee? Dan kan de andere hospitalisatieverzekering misschien opgezegd worden zodat je met twee kan genieten van de ruimere dekking.
Wanneer je een gratis hospitalisatieverzekering via de werkgever hebt en je ook je kinderen hieronder verzekerd hebt, kan je dit ook gaan vergelijken. Bij de meeste hospitalisatieverzekeringen via werkgevers dienen alle inwonende kinderen en partner aangesloten te zijn bij deze verzekering (tenzij ze reeds verzekerd waren via een andere verzekering. De waarborgen en franchise vergelijken is hierbij zeker interessant.
Wat met de autoverzekering?
Wanneer jouw partner ook met je auto rijdt, dien je dat aan de verzekeraar of verzekeringsmakelaar door te geven in het geval dat:
- Jouw partner zelf geen auto heeft
- Jouw partner meer dan een sporadische bestuurder is
- Jouw partner onder de leeftijd van de gebruikelijke bestuurder zit
Indien je ook nog eens verhuist, dien je ook het nieuwe adres aan jouw verzekeraar of verzekeringsmakelaar door te geven.
Wat met de ongevallenverzekering?
Heb je voor jezelf en/of je kinderen ook een ongevallenverzekering lopen? Vergeet dan ook niet je nieuwe partner en zijn/haar kinderen mee te laten verzekeren.