Brandverzekering: onder- of oververzekerd
Wanneer je zonet een huis hebt gekocht of gebouwd, wil je uiteraard dat jouw woning zo goed mogelijk beschermd is. Zorg er dus zeker voor dat je een woonverzekering op maat laat maken door jouw verzekeraar. Houd daarbij rekening met onder- en oververzekering.
Wanneer ben je onder- of oververzekerd?
Onderverzekerd
Je verzekert bij een brandverzekering en een inboedelverzekering een bepaald bedrag. Dat bedrag is de nieuwwaarde van je woning. Het is aangeraden dat het bedrag van de nieuwwaarde niet lager dan de werkelijke waarde is.
Wanneer het verzekerd bedrag lager is dan de werkelijke waarde van de woning, ben je onderverzekerd. Indien je dan een schadegeval hebt, zal de verzekeraar je niet het hele bedrag vergoeden, maar zal hij zich beperken tot de verzekerde waarde ten opzichte van de werkelijke waarde.
Voorbeeld: enkele jaren geleden heb je je woning laten verzekeren voor 250.000 euro. Echter, door een recente renovatie, is de werkelijke waarde van je woning gestegen tot 300.000 euro. Je hebt dit weliswaar niet gemeld aan je brandverzekeraar waardoor er geen herwaardering is gebeurd. Bij een schadegeval (bv : 5.000 euro), zal je brandverzekeraar dan ook niet het hele bedrag vergoeden maar wel 5.000 x (250.000/300.000) = 4.167 euro
De bovenstaande correctie op de vergoeding is de toepassing van de evenredigheidsregel (= bedrag van de schade x verzekerde waarde/werkelijke waarde).
Oververzekerd
Wanneer het verzekerd bedrag hoger is dan de werkelijke waarde van de woning, ben je oververzekerd. Het heeft weinig zin om oververzekerd te zijn want in geval van een schade word je enkel vergoed voor de prijs van de verloren zaken. Daarbovenop betaal je waarschijnlijk nodeloos te veel voor je brandverzekering.
Hoe voorkom je een onder- en oververzekering?
Vermijd dat je woning onder- of oververzekerd is dankzij het evaluatierooster. Het evaluatierooster is een vragenlijst waarbij men nagaat hoeveel plaatsen er zijn in een woning, wat de afwerking is van de woning, de aanwezigheid van houten vloeren, glazen deuren…
Eens het rooster is ingevuld, kan de verzekeraar het gebruiken om het verzekerd bedrag te bepalen. De premie van de brandverzekering wordt ook op dat bedrag bepaald.
Bereken jouw brandverzekering
Door een vergelijking te maken kun je onder andere achterhalen hoeveel de beste prijs bedraagt en of je onderverzekerd of oververzekerd bent.