Individuele Pensioentoezegging (IPT)
Een van de manieren waarop je kan sparen als zelfstandige met een vennootschap is de Individuele Pensioentoezegging. Wat is dat nu weer? Lees er hier alles over, of vraag gewoon meteen je gratis offerte aan.
- Vraag in minder dan 1 minuut een gratis offerte aan
- Een verzekering op maat door persoonlijke begeleiding
- Krijg een offerte van onze gespecialiseerde partner
Join the club
Zoveel mensen vergeleken en bespaarden afgelopen maand.
Geen omweg
Krijg je offerte in één stap
Alleen het beste
Krijg advies op maat van jouw situatie
Wie mag een Individuele Pensioentoezegging (IPT)?
De Individuele pensioentoezegging is bedoeld voor zelfstandige met een vennootschap. Als je een éénmanszaak hebt, kan je geen IPT afsluiten.
Wat is Individuele Pensioentoezegging (IPT)?
De Individuele Pensioentoezegging (IPT) is een formule van pensioensparen voor bedrijfsleiders van vennootschappen. Het is een extralegaal voordeel dat je op je eigen behoeften en situatie kan afstemmen, want het geeft je een grote flexibiliteit. De vennootschap stort maandelijks, trimestrieel, semestrieel of jaarlijks. Sommige verzekeraars vullen dit ook aan met een winstdeelname.
Je kan in de Individuele Pensioen kiezen voor twee formules.
Tak 21: safety first.
Je kan kiezen voor tak 21, waarin je geld gespaard wordt. Dit is de “veilige” optie, omdat je rendement niet afhangt van de markt. Die wordt op het voorhand bepaalt. Voor elke storting zal je verzekeraar een vaste jaarlijkse rente vastleggen. Daarnaast kan je verzekeraar ook bijkomend een winstdeelname geven. Deze hangt echter af van de winst van je verzekeraar en staat los van je vast rendement. Je geld is dus zeker veilig en je kan niet met minder geld eindigen dan je gestart bent, maar je rendement ligt gemiddeld genomen wel een stuk lager. Je zal op het einde van de rit ook heel wat minder bijverdienen.
Tak 21 is een goede optie als je niet meer zo ver van je pensioen bent. Mocht de markt het dan plots slecht doen, ben jij toch zeker van je geld. Je hebt namelijk niet meer zo heel veel tijd om eventuele verliezen terug goed te maken.
Tak 23: wie niet waagt, wie niet wint.
In tak 23 wordt het geld dat de vennootschap stort voor je IPT belegd. Dit houdt iets meer risico in, want je hebt geen garantie dat de markt het alleen maar beter gaat doen. Toch kan je geld op het einde vaak heel wat meer opbrengen, omdat de rentes van de veilige opties zo laag liggen.
Tak 23 is de ideale optie als je er vroeg bij bent. Je hebt nog genoeg tijd om de schommelingen van de markt goed te maken en meer profijt uit je geld te halen. Klassiek sparen wordt steeds minder en minder voordelig. Ben je nog meer dan 10 jaar van je pensioen af, dan haal je waarschijnlijk meer uit je geld op deze manier.
Kies ik best voor tak 21 of tak 23?
Wil je het meeste uit je geld halen? Dan begin je best vroeg met sparen via beleggingen, oftewel tak 23. Je haalt winst uit hogere interesten en de dalingen in de markt kan je overbruggen door de langere periode waarin je spaart. Kom je dichter bij je pensioen, dan schakel je best over naar je tak 21, waarin je geld zeker veilig staat. Je kan dat zelf in het oog houden, maar je kan ook een expert dit voor jou laten regelen. Zo weet je zeker dat je op de optimale momenten de juiste keuzes maakt.
Welke fiscale voordelen krijg ik als zelfstandige van de Individuele Pensioentoezegging (IPT)?
Je kan door de IPT van enkele mooie fiscale voordelen genieten.
Lagere sociale bijdrage.
De vennootschap stort voor je IPT. Je kan deze dus als beroepskost aftrekken. Om dit te doen, moet je wel de 80%-regel respecteren. Deze regel geeft je een maximum bedrag dat je mag sparen en kan inbrengen als beroepskost. Je wettelijk pensioen en de kapitalen van je aanvullende pensioen, zoals je IPT, mogen niet meer bedragen dan 80% van de normale bruto bezoldiging van het laatste jaar. Onder de bruto-bezoldiging worden je regelmatige en maandelijkse bezoldigingen gerekend, maar ook voordelen van alle aard zoals je bedrijfswagen, etc.
Door de stortingen als beroepskosten af te trekken, zal je belastbaar loon lager liggen. Je betaalt dus minder sociale bijdrage.
Lagere belastingen op stortingen.
Je betaalt een kleine premietaks van rond de 4%, maar je zult nog steeds netto meer overhouden aan de stortingen die de vennootschap doet voor je IPT dan bijvoorbeeld een loonsverhoging. De stortingen worden voordeliger belast en vormen dus een ideaal extraatje. De individuele pensioentoezegging is voordelig voor zowel jou als jouw venootschap.
Voordelige eindbelasting.
Neem je het kapitaal op als je 65 bent, wordt het volledige bedrag belast aan 10%, plus de gemeentebelasting. De winstdeelname wordt hier niet bij gerekend.
Voor het volledige kapitaal en de winstdeelname betaal je een Riziv-bijdrage van 3,55% Je solidariteitsbijdrage kan van 0% tot 2% gaan. Hoeveel je solidariteitsbijdrage inhoudt, hangt af van het kapitaal dat je bespaard hebt.
Pensioenkapitaal | Solidariteitsbijdrage |
Minder dan 2.478,95 | 0% |
2.478,95 tot 24.789,34 | 1% |
Meer dan 24.789,34 | 2% |
Wil je het bedrag vroeger opnemen, bijvoorbeeld op je 60 jaar, dan betaal je 20% belastingen op het kapitaal. Dit percentage wordt lager met de leeftijd.
Kan ik mijn Individuele Pensioentoezegging (IPT)combineren met andere formules van pensioensparen?
Maar natuurlijk! De Individuele Pensioentoezegging kan je bovenop je Vrij Aanvullend Pensioen (vapz) afsluiten. Zo kan je van de fiscale voordelen van beide genieten en spaar je een mooi bedrag voor je toekomst. Door beide formules af te sluiten, kan je zelf zien onder welk plafond je graag wilt blijven en zo optimaal je geld investeren.
Waarom is de Individuele Pensioentoezegging (IPT) interessant als zelfstandige?
Zoals we hierboven ook vermelden, wordt je eindkapitaal voordelig belast en betaal je jarenlang minder sociale bijdrage, waardoor je netto meer overhoudt. Maar het IPT biedt je nog andere voordelen.
Extra bescherming
Het bedrag dat je spaart, is van jou. Er kan geen aanspraak worden gemaakt op het gespaarde bedrag bij een faillissement. De formule biedt je zo heel wat zekerheid.
Voorschot opvragen
Wil je bouwen of verbouwen? Heb je net wat extra kapitaal nodig? Dat gaat perfect. Je kan een voorschot van je IPT opvragen om je verbouwingen te financieren. Dit kan je bijvoorbeeld niet vragen uit je VAPZ of je wettelijk pensioen. Het geld dat je spaart kan je met andere woorden flexibel inzetten. Je pensioenplan wordt dan eigenlijk als pand gegeven.
De rentevoet die je hiervoor gebruikt ligt maar op 1% en je betaalt maar een kleine administratiekost. De kosten die je maakt voor een hypothecaire lening en registratiekosten liggen heel wat hoger.
Back service
Met een backservice laten verzekeraars je toe met terugwerkende kracht te sparen, zodat je nog meer kapitaal kunt opbouwen.
Extra verzekeringen
Wil je zeker zijn van je stuk? Je kan bij je IPT ook een waarborg tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden afsluiten. De huidige uitkering die je krijgt bij arbeidsongeschiktheid is voor de meeste amper genoeg om hun basisbehoeftes te bekostigen, laat staan te investeren. Deze verzekering zal dan een deel van je gespaard bedrag gebruiken om je deze waarborg te betalen.
Hoe begin ik met pensioensparen?
Je kan zelf het internet afzoeken en dagenlang verlof pakken om het optimale pensioenplan op te stellen, als je daar zin in hebt. Nee, toch niet? Daar kunnen we je volledig in volgen. Je kan ook een expert je op weg laten helpen door je vrijblijvend een gratis offerte te mailen. Zo kun je een pensioenplan op maat volgen, zonder al te veel moeite.