Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandige (VAPZ)
Je kan als zelfstandige nog extra pensioensparen, bovenop je wettelijke pensioen. We leggen je hier meer uit over een van deze formules van pensioensparen: het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen.
- Een verzekering op maat door persoonlijke begeleiding
- Vraag in 1 stap een gratis offerte aan
- Advies op maat van jouw situatie
Join the club
Zoveel mensen vergeleken en bespaarden afgelopen maand.
Geen omweg
Krijg je offerte in 1 minuut
Beste prijs/kwaliteit.
Een uitgebreide verzekering voor een voordelige prijs.
Wie mag een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandige afsluiten?
Iedereen die als zelfstandige te werk gaat, mag een vrij aanvullend pensioen sparen.
Wat is Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandige?
Het Vrij Aanvullende Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is een formule van pensioensparen bovenop je wettelijk pensioen.
De stortingen die je maakt om je VAPZ te spijzen, zijn aftrekbaar als beroepskost. Daardoor bespaar je ook mooi op je sociale bijdrage. Sommige verzekeraars vullen het VAPZ zelfs aan met een winstdeelname. Het grote voordeel is ook dat je geen premietaks betaalt, wat je bij andere formules soms wel doet.
Er zijn twee soorten VAPZ, standaard en sociaal.
Wat is het standaard VAPZ?
Bij een standaard VAPZ stort je minstens 100 euro per jaar. Maximaal stort je 8.17% van het gemiddelde inkomen van de vorige 3 jaar, ook wel je referte-inkomen genoemd.
Wat is het sociaal VAPZ?
De stortingen van je sociaal VAPZ mogen iets hoger liggen. Als je voor deze formule kiest, mag je tot 9.40% storten van je referte-inkomen. Het sociaal VAPZ geeft je ook extra veiligheden, zoals een waarborg arbeidsongeschikt of een levensverzekering. Het sociaal VAPZ is dus een aanvullend pensioen met een sociaal luik. 10% van je stortingen gaan naar die sociale verzekeringen en 90% naar je pensioen. Je bouwt in alle veiligheid een mooie buffer op.
Welke fiscale voordelen krijg ik als zelfstandige van het VAPZ?
Je kan elke storting die je doet voor je VAPZ als beroepskost ingeven. Je netto belastbaar inkomen daalt dus een stuk en daarop betaalt je dan weer minder sociale bijdrage.
Je betaalt ook geen premietaks met het VAPZ.
Welke belastingen betaal ik op mijn VAPZ?
Het kapitaal dat je spaart via het Vrij Aanvullend pensioen kan je opnemen als je 60 of 65 bent. Op het volledige bedrag betaal je een RIZIV-bijdrage van 3.55%. Eventueel kan daar nog een solidariteitsbijdrage van 0 tot 2% bijkomen. De rest van het bedrag wordt nog enkele jaren lang belast met een fictieve rente in je personenbelasting. Uiteindelijk komt je dat goedkoper uit dan één keer hogere belastingen te betalen op het eindbedrag.
Geen zin om zelf al die berekening te maken? Geen zorgen, er zijn mensen die daarin gespecialiseerd zijn en die je kunnen helpen het meeste voordeel uit je VAPZ te halen.
Wat is fictieve rente?
Een fictieve rente is een persoonsbelasting die je betaalt op je gespaarde bedrag van het vrij aanvullend pensioen. Hoeveel rente je betaalt en voor hoe lang, hangt af van wanneer je pensioen wordt uitbetaald.
Neem je jouw VAPZ op als je 60 bent, dan betaal je 13 jaar lang een fictieve rente van 3.5%. Het percentage dat je betaalt stijgt elke twee jaar met 0.5 % tot je op je 65ste aan 5% zit.
Het voordeligste is om je pensioen pas op te nemen als je 65 ben geworden. Dan betaal je een hoger procent aan fictieve rente (zo’n 5%), maar betaal je die maar voor 10 jaar. Uiteindelijk bespaar je daar mee.
Kan ik mijn VAPZ combineren met andere formules van pensioensparen?
Absoluut. Je VAPZ geeft je pensioen al een hele boost, maar als je nog wat opzij kunt zetten dan is je toekomst zeker de beste investering die er is. Als je een bedrijfsleider van een vennootschap bent, kan je extra sparen en extra fiscaal voordeel krijgen door de Individuele Pensioenstoezegging (IPT). Als je geen vennootschap hebt, kan je genieten van de Pensioensovereenkomst voor Zelfstandige (POZ). Dit dus nog bovenop je Vrij aanvullend pensioen.
Waarom is het VAPZ interessant als zelfstandige?
Het VAPZ is een interessante optie omdat je veel keuze het in je bescherming. Je stelt je toekomst veilig en krijgt een mooi fiscaal voordeel. Je kan de stortingen die je maakt om te sparen, inbrengen als beroepskost.
Daardoor ga je dus ook een lagere sociale bijdrage moeten betalen. Ook op je eindbedrag wordt je heel gunstig belast. Sommige formules bieden je zelfs nóg extra zekerheden, zoals een gewaarborgd inkomen voor zelfstandigen of een levensverzekering. Zo ben je zeker dat al je harde werk niets voor niets is en kan je in alle veiligheid de risico’s nemen die je bedrijf nodig heeft om te groeien.