Wat zijn de registratierechten van jouw woning?

Je hebt zonet het huis of appartement van jouw dromen gevonden, maar de aankoop ervan is natuurlijk niet gratis. Zo betaal je onder andere registratierechten op jouw woning. Vanaf 1 januari 2022 veranderen de registratierechten. Lees er hier alles over.

Bereken jouw schuldsaldoverzekering

Wat zijn registratierechten of verkooprechten?

Registratierechten is de volkse benaming voor de verkooprechten. Dit zijn extra kosten die je betaalt als je een appartement, woning of bouwgrond koopt. Let op dat deze kosten geen deel uitmaken van je aankoopprijs. Je kan er dus niet voor lenen bij de bank. Het tarief verschilt naargelang je in Vlaanderen, Wallonië of Brussel koopt.

Wanneer moet ik registratiekosten betalen?

Als je de aankoop van jouw woning vastlegt in het compromis, dan moet de registratie en dus ook de betaling van de registratierechten gebeuren binnen de vier maanden na de ondertekening van het compromis.

Wie betaalt de registratierechten?

In principe is het aan de koper om deze kosten te betalen, maar je kon onderling overeenkomen dat de verkoper deze kosten op zich neemt. Dat verandert wel niet wie er belastingplichtige is volgens de Vlaamse Belastingsdienst.

Wie uiteindelijk het verkooprecht betaalt aan de Vlaamse Belastingsdienst, hangt af van wie en hoe de akte van aankoop heeft opgesteld en op wie de registratieverplichting rust.

Er zijn twee opties:

  • Je biedt de verkoopovereenkomst voor het opmaken van de notariële akte aan ter registratie. In dat geval is de persoon die de akte ter registratie aanbiedt verplicht de registratiebelasting meteen te betalen bij de ontvangst van het aanslagbiljet. Dat kan dus de koper of de verkoper zijn.
  • Je biedt de verkoopovereenkomst niet aan ter registratie voor het opstellen van de notariële akte. In dat geval betaalt de notaris de registratiekosten, die daarna worden verder afgerekend met de koper.

Hoe kan ik mijn registratiekosten berekenen?

Om je registratiekosten in Vlaanderen te berekenen, kan je de onderstaande tarieven volgen. De kosten worden altijd berekend via een procent op de aankoopprijs. Voor sommige woningen of bouwgronden kan je een verlaagd tarief bekomen.

Algemeen tarief
andere dan de enige eigen woning 12%
onbebouwde landbouwgronden en natuurgoederen 10%
Verlaagde tarieven
Aankoop van de enige eigen woning 3%
Energetische renovatie van de enige eigen woning 1%
Beschermde monumenten als enige eigen woning 1%
Aankoop van een sociale woning 1,5%
Aankoop van een woning voor sociale verhuur 7%
Aankopen door beroepsverkopers 4%
Bijzonder regime van het verkooprecht voor de ruil van ongebouwde landgoederen vrijgesteld, 6% of 10%
Aankoop van beschermde monumenten -50% van het tarief

Kan je registratierechten meenemen in 2024?

Registratierechten in 2023 konden nog meegenomen worden, maar in 2024 is dat principe er niet meer. In bepaalde gevallen kan je de registratiebelastingen van jouw vorige woning laten aftrekken van de registratierechten die je op de volgende woning moet betalen. Het exacte bedrag wordt bepaald in verhouding tot het aandeel in de nieuw aangekochte woning die je krijgt.

Er bestaan twee soorten meeneembaarheid:

  • Meeneembaarheid door verrekening: vorige woning is verkocht vóór de volgende woning is aangekocht
  • Meeneembaarheid door teruggave: vorige woning is verkocht nadat de volgende woning is aangekocht

Om van die meeneembaarheid te kunnen genieten moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Check alle voorwaarden op de site van de Belgische overheid.