Welke verzekeringen heb ik nodig voor een reis in het binnenland?

Je moet geen honderden kilometers van huis zijn om van een vakantie te kunnen genieten. België zelf heeft een heleboel prachtige opties om te genieten van de natuur, rustig aan het zwembad te liggen of bezienswaardigheden in steden te ontdekken. Normaal gezien sluit je een reisverzekering af om je te dekken op reis, maar blijf je in België, dan kan je daar misschien wat besparen op je verzekering.

Bereken je reisverzekering

Is een reisverzekering nuttig voor een reis in het eigen land?

Als we denken aan een reisverzekering, denken we aan verre, exotische reizen. Lange vluchten en onbekende gewoontes. Maar je reisverzekering dekt je ook als je in het eigen land op reis gaat. Meestal is de regel dat als je ergens minstens één overnachting boekt, je gedekt bent via je reisverzekering. Goed en wel, maar zijn al de risico’s die je loopt op vakantie niet sowieso al gedekt via andere verzekering? We overlopen de belangrijkste risico’s.

Reisannulatie

Annuleert de organisatie of instelling waar jij een reis had geboekt? In principe moeten ze jou dan terugbetalen. Ze mogen je ook een voucher aanbieden met dezelfde waarde als je reis. Je bent echter niet verplicht deze voucher te aanvaarden. Je mag dus een terugbetaling eisen.

Annuleer je zelf om een bepaalde reden, bijvoorbeeld door het coronavirus, dan is de kans groot dat je niet alles of zelfs helemaal niets terugbetaald krijgt door de organisatie waar je de reis boekte. Een annulatieverzekering kan je daarmee helpen. Als je door onvoorziene omstandigheden dan toch niet op je tripje gaat, ook al is het “maar” in België, vergoedt je annulatieverzekering je de kosten.

Let wel op dat ook voor een annulatieverzekering een annulering wegens het coronavirus geen geldige reden is. Een annulatieverzekering dekt annulering wegens onvoorziene omstandigheden. Dingen je echt niet had kunnen zien aankomen. Een plots ontslag, herexamens, een plotse ziekte, dat soort zaken. Je mag gerust een reis boeken naar een land waar besmetting met het coronavirus zijn of waren, maar als je later annuleert, legt de verzekeraar de verantwoordelijkheid bij jou. Wanneer je echter zelf ziek bent geworden door het coronavirus, kant dit wel als reden gelden aangezien dit onvoorzien is.

Pechverhelping

Je kan bij je autoverzekering een aanvullende verzekering afsluiten om de kosten te drukken bij pech. Die verzekering en hulp krijg je dus niet altijd standaard. Als je die nog niet zou hebben via je autoverzekering, kan je die eventueel laten afsluiten via je reisverzekering. Let er bij je reisverzekering wel op dat pech in Belgie zeker verzekerd is. Bij een reisverzekering is dit soms uitgesloten en ben je pas verzekerd voor pech wanneer je in het buitenland bent. Heb je bijvoorbeeld een weekje aan de zee geboekt, maar valt je auto in panne op weg naar het strand, dan komt je reisverzekering je te hulp.

Als je al een pechverhelping via je autoverzekering hebt, ben je ook verzekerd. Je hoeft hier dus niet per se een reisverzekering voor af te sluiten.

Let er wel op dat je pechverhelping soms een uitsluiting heeft binnen een bepaalde afstand van je woonplaats.

Medische kosten

Wordt je ziek tijdens een reis in België, dan ben je verzekerd via je ziekteverzekering. Als het zo ernstig is dat een ziekenhuisbezoek noodzakelijk is, dan dekt je hospitalisatieverzekering de kosten. In beide gevallen gaat, bij een reis in België, deze verzekeringen je kosten betalen. Voor medische kosten ben je al verzekerd en heb je geen reisverzekering nodig zolang je in het eigen land blijft.

Bij een reisverzekering krijg je vaak een tegemoetkoming in de medisch kosten in Belgie. Stel dat dus je ziekteverzekering niet of niet volledig tussenkomt of je hebt bijvoorbeeld geen hospitalistatieverzekering of deze komt niet tussen in de betaling, dan kan je soms aanspraak maken op deze tegemoetkoming.

Schade aan je bagage

Je viel even in slaap op de trein op weg naar je bestemming en ze zijn toch wel niet met je koffer weg, zeker. Of je was net de perfecte selfie aan het maken wanneer iemand tegen je botste en je gsm knalt tegen de grond. Ook in België kan je bagage gestolen of beschadigd worden.

Als je een inboedelverzekering hebt, kan het zijn dat tot een bepaald bedrag je spullen ook buiten het huis verzekerd zijn. Lees dus zeker goed na of dat voor jouw inboedelverzekering het geval is. (ook buiten België is dit in principe mee verzekerd, het gaat in de algemene voorwaarden voornamelijk over het tijdelijke karakter van de verplaatsing en dan de goederen zich niet definitief op de reislocatie bevinden)

Als dat niet zo is, kan een reisverzekering je ook voor een staycation helpen. Bagageverzekering zit bijna altijd automatisch in een reisverzekering inbegrepen. Heb je een jaarlijkse reisverzekering, is de kans groot dat je daar op beroep kunt doen.

Schade aan je accommodatie

In sommige gevallen is schade die jij (per ongeluk) aanbrengt aan je hotelkamer of accommodatie gedekt in je brand en/of familiale verzekering. Dat is wel niet altijd het geval, niet alle verzekeraars bieden deze formule aan. Lees dus zeker goed na of jouw polis schade aan accommodaties en gehuurde spullen dekt.

Geeft je brandverzekering/familiale je de juiste dekking niet, kan je dat makkelijk oplossen door een reisverzekering af te sluiten, of je jaarlijkse reisverzekering aan te spreken.

Welke verzekeringen heb ik nodig op reis in eigen land?

Of een reisverzekering nuttig is voor jou voor een reis in eigen land, hangt dus vooral af hoe goed je al verzekerd bent voor de rest. De annulatie van je reis is de enige verzekering die je via geen enkel andere verzekering terug gaat krijgen.