Medisch probleem buitenland
Wanneer je slachtoffer bent van een medisch probleem in het buitenland ga je best zo snel mogelijk naar een dokter of ziekenhuis. Wat moet je doen als dat voorvalt en welke verzekering kan je daarbij helpen?
Wat is een medisch probleem?
We moeten een onderscheid maken tussen een medisch probleem oplopen in het buitenland of met een medisch probleem vertrekken naar het buitenland. De meest voorkomende medische problemen zijn infectieziekten, hartproblemen, breuken of maag- en darmklachten.
Als je reist met een medisch probleem kan je best eerst advies vragen aan je dokter of je wel in staat bent om te reizen. Als je een positief advies krijgt, dan kan je je beginnen voorbereiden.
Informeer op voorhand welke medicatie je mag meenemen op het vliegtuig. Niet alle medicatie mag zomaar mee, enkel het noodzakelijke. Je kan ook best toestemming vragen aan de luchthaven om bepaalde medicijnen mee te nemen. Je brengt het voorschrift van de dokter mee en je houdt de medicatie in zijn originele verpakking. Indien noodzakelijk voor je vakantiebestemming zorg je ervoor dat je vaccinaties in orde zijn.
Welke verzekering helpt je bij een medisch probleem?
Als je met een zware medische ziekte op reis wilt vertrekken, kan je problemen ondervinden om een verzekering af te sluiten. Je kan dus best eerst op zoek gaan naar een verzekering vooraleer je een reis boekt.
Als je binnen Europa op reis gaat, vergeet dan niet je Europese verzekeringskaart mee te nemen. Zo kan je bewijzen dat je in orde bent met je ziekteverzekering. Daardoor zijn al een deel van de dokters- en ziekenhuiskosten gedekt. Je hebt recht op dezelfde medische zorgen en terugbetalingsvoorwaarden als in je eigen land. De rekening wordt in principe rechtstreeks afgehandeld met je ziekenfonds. Dat geldt enkel voor opnames in openbare ziekenhuizen en noodzakelijke medische verzorging.
Alhoewel de wettelijke ziekteverzekering een groot deel van de medische kosten vergoedt, dekt ze niet alle belangrijke kosten. Daarom is een hospitalisatieverzekering zeker niet weg te denken. Ze vergoedt ook de medische en paramedische kosten bij hospitalisatie. Met een reisbijstandsverzekering ben je ook gedekt tegen medische kosten in het buitenland. Het heeft als voordeel dat ze ook niet-medische kosten kan dekken. Zoals pechverhelping van je voertuig en bijstand als er een familielid ziek wordt of een ongeval heeft. De voorwaarden van je reisbijstand zoals de maximale duur van de reis, het bedrag van de medische kosten en de repatriëring kan je nalezen in de algemene en bijzondere voorwaarden van je polis.
Wat moet je doen bij een medisch probleem in het buitenland?
Wanneer je een medisch probleem hebt, kan het zijn dat in sommige landen ze je rechtstreeks naar een privéziekenhuis sturen. Let daarvoor op want de kosten kunnen erg snel oplopen. Neem bij aankomst in het ziekenhuis contact op met je reisbijstandsverzekeraar. Laat ook je Europese verzekeringskaart zien.
Je bent niet verplicht om je paspoort af te geven in het ziekenhuis. Meestal vragen ze dit wel en komt het voor dat ze je paspoort bijhouden tot alle kosten worden betaald. Zorg dus voor een kopie van je paspoort.
Mocht je problemen hebben met de taal in een buitenlands ziekenhuis, kan je contact opnemen met je verzekeraar die je verder zal helpen.
Indien blijkt dat je te ziek bent om naar huis te reizen terwijl de vakantieperiode voorbij is, worden meestal de kosten van het verblijf van slechts één persoon gedekt wanneer die bij jou achterblijft. Houd daar dus ook rekening mee.
Reisverzekering berekenen
Je kan eenvoudig in enkele stappen jouw reisbijstandsverzekering online berekenen en vergelijken. Kies welke voor jou de meest geschikte reisverzekering is