Voorzorgen onveilig land
Wanneer je op reis gaat naar een onveilig land, kan je best een aantal voorbereidingen maken. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft hier veel informatie over omtrent de veiligheidssituaties in een land.
Welke verzekeringen breng je best in orde?
Wanneer je op reis vertrekt, is het steeds aangeraden om de volgende verzekeringen af te sluiten:
- Annulatieverzekering
- Rechtsbijstandsverzekering
- Reisbijstandsverzekering
- Reisverzekering tegen diefstal
- Hospitalisatieverzekering
Welke voorzorgen kan je nemen?
Informeer voor je vertrek altijd grondig over de politieke en sociale toestand van het land en over eventuele gebieden die te vermijden zijn. Je kan het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen die zeer volledig zijn in hun informatie. Meer informatie op de site van de federale overheidsdienst buitenlandse zaken.
Hier hebben we een aantal voorzorgsmaatregelen in belangrijke situaties:
- Bij een medisch probleem: zoek op voorhand de telefoonnummers van de belangrijkste ziekenhuizen in je regio, de noodnummers van het land en het nummer van je reisverzekeraar op
- Bij een probleem met je bankkaart: noteer het nummer van Card Stop (070 344 344) en het oproepnummer van je bank. Het is geen slecht idee om je bankkaartnummer en rekeningnummer ook op te schrijven
- Bij juridische of administratieve problemen: je kan het nummer van de Belgische ambassade, het Belgisch consulaat of van de consulaire dienst vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Bij taalproblemen: zoek eventueel het nummer van een tolk op die je kan helpen bij het vertalen van informatie. Een reisgids of iemand lokaal kan je misschien ook helpen
Wanneer je reist naar een gebied met weinig of zonder netwerk kan je gebruik maken van een satelliettelefoon. Het kan verbinding maken over heel de wereld. Je kunt ook een ‘satelliet tracker’ meenemen. Dat kan dienen als GPS of als je in problemen zit een noodsignaal uitzenden.
Een laatste tip: het is altijd handig om al je belangrijke reisdocumenten en identiteitsbewijzen in te scannen en door te sturen naar je e-mailadres of ze dubbel te kopiëren.
Wat is Travellers online?
In elk land kunnen er aanslagen, ongelukken of noodsituaties gebeuren. Registreer daarom je reis via Travellers Online. Het is een initiatief van de FOD Buitenlandse Zaken om indien nodig je makkelijker te informeren en ondersteunen in noodsituaties.
Hoe werkt het?
- Je maakt een account aan op https://travellersonline.diplomatie.be/
- Je vult je reisgegevens in
- Je kiest een contactpersoon in geval van nood
- Je vult eventueel de gegevens in van je reisverzekering
Wanneer er zich een noodsituatie voordoet op je reisbestemming, dan beschikken zowel de FOD Buitenlandse Zaken als de ambassades en consulaten in het buitenland direct over je contactgegevens. Zo kunnen zij je snel contacteren voor informatie of bijstand indien nodig.
In geval van nood kunnen ze je contactpersoon in België verwittigen. Je contactgegevens blijven vertrouwelijk en worden enkel gebruikt tijdens een noodsituatie. Je persoons- en verblijfgegevens worden twee weken na afloop van je reis gewist uit het systeem. Registreren wordt niet enkel aangeraden voor verre landen, maar ook voor landen binnen de Europese Unie, want hier kan ook een noodsituatie plaatsvinden.
Hoe rekening houden met terrorisme?
Terroristische aanslagen komen vooral voor in het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Noord-Afrika. In westerse landen is het relatief veilig en is de kans op een aanslag miniem. Toch is er een groeiend risico in bepaalde Europese landen.
Tegen terrorisme kan je helaas niet veel doen. Je kan wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen, maar ze geven je ook geen 100% garantie.
Enkele tips:
- Wees extra alert op drukbezochte plaatsen zoals horecazaken, handelscentra en het openbaar vervoer
- Wees aandachtig en blijf op de hoogte van politieke ontwikkelingen in het land waar je heen reist
- Volg nauwkeurig de richtlijnen van lokale autoriteiten
- Meld alle verdachte personen of handelingen en achtergelaten pakketjes aan de politie
Je kunt op voorhand al eens op de website van de federale overheidsdienst buitenlandse zaken gaan kijken. Zij geven voldoende informatie over de veiligheidssituatie van een land. Je kan dankzij de media ook goede informatie bekomen. Ter plaatse kunnen onze ambassades en consulaten eventueel extra informatie verschaffen.