Oplichters buitenland
Overal waar je heengaat kan je het slachtoffer worden van oplichters. Via allerlei trucjes proberen ze je geld of waardevolle bezittingen te ontvreemden. Als dit op vakantie in het buitenland gebeurt, kan dit zeer vervelend zijn. Verzeker je daarom altijd tegen diefstal en verlies van persoonlijke bezittingen.
Waarvoor moet je opletten in het buitenland?
Let op wanneer je geld gaat opnemen. Kijk wie er achter je staat. Deze persoon wil misschien je code te weten komen, of iets uit je broekzakken of je tas stelen wanneer je niet aandachtig bent. Wees dus attent voor mensen die te dicht komen en scherm je code goed af.
Je kan ook best opletten wanneer je het openbaar vervoer neemt. Dit is een populaire plek voor zakkenrollers. Het is druk en de mensen staan dicht tegen elkaar. Ideaal om onopgemerkt iets te stelen. Stop je geld goed weg en houd eventueel je hand erop.
Een ander vaak voorkomend probleem is het wisselen van geld bij wisselkantoren of op straat. Het zijn vaak ongunstige tarieven of verouderde valuta. Controleer dus best op voorhand aan hoeveel de wisselkoers staat of stond wanneer je vertrok. Let ook op dat men je geen geld teruggeeft van een ander land, met een lagere waarde.
Om problemen te vermijden, neem je best ook niets aan van mensen die op straat iets willen verkopen. Laat ook niemand zonder toestemming een foto van je nemen. Ze proberen die meestal direct aan te rekenen.
Wat moet je doen als je bent opgelicht in het buitenland?
Ben je bestolen of beroofd in het buitenland, blokkeer dan zo snel mogelijk al je betaalkaarten. Bel naar Card Stop op het nummer +32 70 344 344. Zo voorkom je dat de oplichters geld van je rekening halen of aankopen doen met jouw creditcard.
Doe ook aangifte bij de plaatselijke politie. Vraag een schriftelijk bewijs van je aangifte want dit heb je nodig om aan je verzekeraar te geven. Bij verlies of diefstal van je identiteitskaart / paspoort moet je ook aangifte doen bij je ambassade om een voorlopig document te krijgen.
Heb je een reisverzekering? Bel dan met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Zij kunnen je bijstaan met hulp en advies. Verzamel alle bewijsstukken voor je verzekeraar.
Welke verzekering helpt je tegen oplichting?
Een verzekering tegen diefstal is een voorwaarde om recht te hebben op een schadevergoeding. Een extra dekking diefstal bij je reisverzekering is dus aan te raden. Het moet wel gaan om een diefstal met verzwarende omstandigheden. Een inbraak of diefstal met geweld bijvoorbeeld. Je moet nog altijd voorzichtig omgaan met je spullen en waakzaam zijn over je persoonlijke informatie
Je kan ook een bagageverzekering nemen aanvullend bij je reis- of annulatieverzekering. In dat geval is je bagage en inhoud gedekt tegen diefstal, verlies of schade. Als je na een diefstal of ongeval zonder geld zit, schiet de reisbijstandverzekering een bedrag voor zodat je opnieuw geld hebt. Dit bedrag kun je terugvinden in de algemene of bijzondere voorwaarden van je polis.
Je kan ook een kostbaarhedenverzekering afsluiten. Wanneer je kostbaarheden zoals juwelen, camera’s of muziekinstrumenten meeneemt op vakantie naar het buitenland zijn die gedekt tegen schade, verlies en diefstal.
Je kan ook een fraudeverzekering afsluiten voor je bankkaarten. Zowel diefstal van contant geld als met je bankkaarten is dan gedekt.
Reisverzekering berekenen
Je kan eenvoudig in enkele stappen jouw reisverzekering online berekenen en vergelijken. Kies welke voor jou de beste reisverzekering is.