Waarom je kat steriliseren?
Indien je een kat hebt, zal je waarschijnlijk al eens aan sterilisatie hebben gedacht. Er zijn heel wat verplichte en niet-verplichte redenen om jouw kat te laten steriliseren.
Is je kat steriliseren verplicht?
De sterilisatie van katten is verplicht in België. Sinds 1 januari 2018 dien je jouw kat te laten steriliseren voor de leeftijd van 6 maanden. Meestal zijn de kosten van de operatie voor de eigenaar, maar dat kan ook gefinancierd worden via een dierenverzekering.
Op welke leeftijd je kat steriliseren?
Je kan jouw kat steriliseren vanaf 4 maanden. Dat betekent dat je jouw kat kan laten steriliseren vóór haar eerste krolsheid, maar ook tijdens heel haar leven ongeacht of ze een nestje heeft gehad. Jouw kat dient dus niet een nestje te hebben gehad vooraleer je haar kan laten steriliseren.
Het is dus nooit te laat om sterilisatie te overwegen. Een sterilisatie gebeurt doorgaans rond de 6 maanden en wordt steeds opgevolgd door een dierenarts. Aarzel niet om jouw dierenarts te contacteren voor vragen en advies.
Komt een dierenverzekering tussen in de sterilisatie kosten ?
Het pakket Preventie van Santévet voorziet een tussenkomst in de kosten van de sterilisatie. Al hun formules bieden het pakket aan. Een premieaanvraag is steeds volledig vrijblijvend te verkrijgen.
Waarom zou je jouw kat steriliseren?
Naast dat sterilisatie van jouw kat verplicht is, zijn er heel wat goede redenen om voor sterilisatie te kiezen:
- Vermindert risico op verwondingen en accidenten op de openbare weg indien jouw kat toegang heeft tot buiten
- Vermindert risico op virale infecties, Feline Leukemie Virus (FeLV) en kattenaids (FIV)
- Vermindert gedragsstoornissen zoals urinaire markeringen, weglopen, vechten etc.
- Vermindert risico op ernstige ziektes zoals kanker, borsttumoren (90% van de gevallen kwaadaardig) etc.
Een gesteriliseerde/gecastreerde kat leeft trouwens twee keer zolang bij zijn baasje!
Wat zijn de gevolgen van sterilisatie?
Chirurgische sterilisatie is momenteel het enige permanente middel dat het aantal ongewenste nesten bij katten aanzienlijk vermindert en dus ook het aantal euthanasiegevallen voor ongewenste katten. Daarnaast is het ook een goede manier om de kattenpopulatie binnen de gemeenten en steden onder controle te houden.