Krijg ik een vergoeding als voor het thuis opladen van mijn elektrische auto?
Elektrische auto’s en hybride auto’s worden steeds populairder, zeker nu velen bedrijfswagens elektrisch aan het worden zijn. Alle luxe van een auto, met een ecologisch kantje. Plus, een mooi fiscaal voordeel. Ontdek hier alles over je fiscaal voordeel voor je elektrische wagen optimaal te benutten.
Krijg ik een vergoeding voor het thuis opladen van mijn elektrische auto?
In de meeste lease-contracten zit vaak ook de installatie van een laadpaal bij de bestuurder thuis inbegrepen. Om je leven te vergemakkelijken, kan je dus bij je thuis ook een laadpaal laten installeren. Eventueel kan je zelfs de energie van zonnepanelen gebruiken.
Als je een elektrische bedrijfswagen hebt, kan je een vergoeding krijgen voor het thuis opladen van je elektrische auto. Je kan op verschillende manieren die vergoeding regelen.
- Forfaitaire onkostenvergoeding. Je kan vragen voor een forfaitaire vergoeding voor het thuis opladen van je elektrische auto. Dat betekent dat je een altijd hetzelfde, vast bedrag krijgt. Je krijgt een nettovergoeding van € 6,67 voor een volledig elektrische auto en een € 2.73 vergoeding voor een hybride wagen. Dit is principe een tijdelijke optie. Vanaf dat je de laadpaal laat installeren met een smart system dat berekent hoeveel je juist spendeert aan opladen kies je een van de volgende opties.
- Split bill. Er bestaat speciale infrastructuur, zoals een wall box, die je verbruik berekent voor alleen het opladen van de auto zelf. Andere elektriciteitskosten worden niet in deze factuur opgenomen. Ook deze optie kan je werkgever voor je financieren. De kosten van de energiefactuur voor je elektrische of hybride wagen komen dan rechtstreeks bij je werkgever terecht.
- Onkostennota. Bij deze optie schiet je zelf eerst voor en kan je daarna de kosten inbrengen bij je werkgever.
Welk fiscaal voordeel kan ik krijgen voor mijn elektrische wagen en laadpalen?
De Vlaamse overheid geeft geen subsidies meer, maar op lokaal niveau geven sommige steden nog wel premies als je een elektrische wagen koopt of deelt. Brussel en Wallonië geven ook geen subsidies meer. Het fiscaal voordeel van laadpalen is ook verdwenen, dit is alleen nog geldig voor uitgaven tot en met 31 augustus 2024.
In Vlaanderen ben je vrijgesteld van de BIV en de jaarlijkse verkeersbelasting als je een volledig elektrische wagen hebt.
In Wallonië en Brussel betaal je het minimumbedrag aan BIV en de jaarlijkse verkeersbelasting.
Voordeel Alle Aard (VAA) van je elektrische wagen
Als je jouw bedrijfswagen ook privé gebruikt, dan moet je de wagen ook ingeven bij je personenbelasting. Je belasting op het Voordeel Alle Aard (VAA) voor een elektrische wagen is een heel stuk voordeliger dan de belasting op een klassieke benzine- of dieselwagen.
Je VAA belasting wordt namelijk niet alleen berekend op de cataloguswaarde en de ouderdom van je wagen, maar ook op de CO2-uitstoot. Daar scoort een elektrische VAA natuurlijk erg goed op. In praktijk betaal je zo vaak het laagst mogelijke bedrag voor je elektrische wagen.
Welk fiscaal voordeel voor een hybride wagens voor particulier kan ik krijgen?
Je krijgt jammer genoeg geen fiscale voordelen op een hybride wagen. Vroeger werd je vrijgesteld van de BIV en jaarlijkse verkeersbelasting. Die fiscale voordelen vallen zijn weggevallen in 2021.
Je hybride wagen wordt belast op de soort benzine- of dieselmotor van een gelijkaardig traditioneel voertuig.
Wie zorgt er voor de autoverzekering?
Als je een bedrijfswagen hebt, zorgt je werkgever voor de autoverzekering. Als je de elektrische wagen zelf hebt gekocht, dan moet je zelf je autoverzekering regelen. Een elektrische wagen kan een invloed hebben op je premie, dus goed vergelijken is een must.