Wat neem ik verplicht mee in mijn auto naar het buitenland?
In Engeland rijden ze links, dat weten we allemaal. Maar er zijn nog veel meer gewoontes en wetten die anders zijn dan in België. Soms heb je extra verplichte artikels in je wagen nodig, bijvoorbeeld. Ken je alle verschillen? We geven je een overzicht voor de vijf populairste autovakanties.
Geldt mijn autoverzekering in het buitenland?
Je groene kaart ook wel verzekeringskaart genoemd, is geldig in de hele Europese Unie. Ook in Groot-Britannië is je groene kaart geldig. Je bent in België verplicht om minstens een BA autoverzekering af te sluiten. Als je geen geldige autoverzekering in België hebt, kan je dus ook niet met de auto op reis.
Voor pechverhelping in het buitenland, sluit je best een reisverzekering af. Die geeft je een uitgebreide dekking voor bijstand aan je voertuig en personen in het buitenland.
Je verzekering gaat nooit je boetes betalen. Vermijd ze dus door de juiste zaken in je auto te hebben.
Wat neem ik verplicht mee in de auto naar Frankrijk?
Als je op reis gaat met de auto naar Frankrijk, ben je verplicht de volgende dingen in je auto te hebben:
Gevarendriehoek: Die moet er natuurlijk al in België inliggen, maar kijk nog eens na voor je naar Frankrijk vertrekt. Je moet je gevarendriehoek niet plaatsen als dat gevaar voor jezelf of andere kan opleveren. Anders is het verplicht.
Fluovestjes: Je bent verplicht een fluovestje in de auto te hebben. In Frankrijk moet die op een makkelijk bereikbare plaats liggen. Niet in de koffer, dus. De bestuurder is verplicht een vestje te dragen, maar je kan best voor elke passagier een fluohesje meenemen. Dat is veiliger, plus je ziet er uit als een team. Zo hou je de moraal hoog bij pech.
Alcoholtest: In Frankrijk moet je een alcoholtest in elke wagen hebben. Die alcoholtest is vooral bedoeld om de vraag “was dat laatste pintje er te veel aan?” op te lossen. Zo kan je jezelf testen voor je de weg oprijdt. Heb je geen alcoholtest bij, krijg je wel geen boete.
Een brandblusser en een verbanddoos zijn niet verplicht. Wat natuurlijk niet betekent dat het een slim idee is om ze uit je auto te gooien.
Nog wat extra tips:
- Radarverklikkers zijn verboden in Frankrijk. Riskeer geen boete en chill. Je bent op reis, doe jezelf geen extra stress aan en hou je gewoon aan de snelheid.
- Als je in steden zoals Parijs of Bordeaux wilt rondrijden moet je een ecovignet aankopen. Je kan dit Crit’Air vignet alleen online aankopen. Dat doe je beter op tijd, want er staat een heftige boete van wel 100 euro op.
Wat neem ik verplicht mee in de auto naar Spanje?
Gevarendriehoek: Als de auto een Spaans kenteken heeft, bijvoorbeeld als je in Spanje zelf een auto huurt, dan moeten er verplicht twee gevarendriehoeken in de auto liggen.
Reservewiel: Je bent verplicht om een reservewiel in de auto te hebben. Ook moet je beschikken over al het nodige gereedschap om een wiel te kunnen vervangen. Een bandenreparatieset of spuitbus met antibandenlek spray is ook goed.
Fluovestjes.
Reserve bril: Als je een bril draagt, neem je best een extra exemplaar mee. In Spanje is dat zelfs verplicht.
Groene kaart. Een groene kaart voor je caravan of aanhangwagen is verplicht.
Sneeuwkettingen. In bepaalde regio’s in Spanje is het verplicht om sneeuwkettingen bij te hebben.
Nog wat extra tips:
- Je mag geen oortjes of hoofdtelefoon dragen tijdens het rijden. Ook niet als je handsfree wilt bellen.
- Rijd je door de bergen? Een geluidsignaal is verplicht bij onoverzichtelijke bochten.
- • In Spanje heb je ook LEZ, of milieuzones. Je moet dus een juiste vignet kopen voordat je sommige steden, zoals onder andere Madrid, binnen mag. Ook Barcelona mag je niet zomaar binnenrijden. Je koopt zo’n vignet in een Spaans postkantoor. Je kunt je ook online registeren.
Wat neem ik verplicht mee in de auto naar Italië?
In je auto op reis naar Italië, neem je verplicht een gevarendriehoek en fluovestje mee.
Nog wat extra tips:
- Verander niet te vaak van rijbaan op de snelwegen, want dan kan je wel eens een boete toegestuurd krijgen.
- Verschillende grote, populaire steden staan geen auto’s toe, tenzij je hotel in de zone ligt. Je hotel zal je nummerplaat dan registeren en doorgeven. Vraag dat zeker even na.
Wat neem ik verplicht mee in de auto naar Oostenrijk?
In je auto op weg naar Oostenrijk neem je dezelfde uitrusting mee als in België. Dat wil zeggen dat je een verbanddoos, een gevarendriehoek en een fluohesje verplicht in de auto hebt liggen. Dat fluohesje wordt verplicht gedragen door de bestuurder.
Nog wat extra tips:
- Eerst omhoog, dan omlaag. Op bergwegen krijg je als stijgend verkeerd voorrang. Benut je plaats ten volle: wie het meeste ruimte heeft om uit te wijken, doet dat ook.
- Bij een knipperend groen licht vertraag je de snelheid. Een beetje anders als in België.
- Koop je vignet in de tankstations langs de weg om op de autosnelweg te mogen rijden.
Wat neem ik verplicht mee in de auto naar Duitsland?
Op reis naar Duitsland neem je in de auto hetzelfde mee als in België. Een verbanddoos, een gevarendriehoek en een fluohesje zijn verplicht. Een brandblusser hoeft niet in de auto te liggen in Duitsland.
Nog wat extra tips:
- Ook in Duitsland ontsnap je niet aan de LEZ. Je kunt je milieusticker voor Duitsland op verschillende websites of ter plaatse kopen.
- Bij een ongeval, wijk je langs rechts of links uit om een doorgang te maken voor de hulpdiensten.
Wat neem ik verplicht mee in de auto in België?
Op reis in eigen land? Ook dan moet je een aantal artikelen verplicht in de auto hebben. Zaken zoals een gevarendriehoek, fluohesje, brandblusapparaat, etc… moet je in ons land steeds in je auto hebben liggen.