Welke verzekeringen afsluiten bij het bouwen of renoveren?
Oost west, thuis best. Je eigen stekje hebben is voor de meeste een mooie droom om naar toe te werken. Kies je voor een afgewerkte woning of wil je toch liever jouw woning zelf inrichten of bouwen? Bouwen of renoveren is niet zonder risico’s en kosten. Je kan best enkele verzekeringen op het voorhand afsluiten, zodat je niet voor torenhoge kosten komt te staan bij pech. Zo kan je zonder zorgen aan je droomhuis bouwen.
Welke verzekeringen heb je nodig?
Schuldsaldoverzekering
Een huis bouwen of renoveren is een flike hap uit je budget. Voor de meeste mensen is het bijna onmogelijk in één keer al dat geld neer te tellen. In de praktijk heb je in de meeste gevallen een schuldsaldoverzekering in combinatie met een hypothecaire lening nodig. De schuldsaldoverzekering voorziet een volledige of gedeeltelijke tussenkomst voor het resterende bedrag van je hypothecaire lening als je plots zou overlijden tijdens de afbetaling van de lening.
ABR-Polis (Alle Bouwplaats Risico’s)
Druk, druk, druk. Tijdens de opbouw of renovatie van je huis lopen er heel wat mensen op en af met materiaal. Er wordt flink gewerkt. Er kan ook wel eens een foutje worden gemaakt en een onweer wacht niet tot alles klaar is. Een ABR-verzekering is een soort van omnium die de schade dekt die van invloed kan zijn op het bouwproject. De verzekering dekt in eerste geval de schade aan de werf, de werken en de materialen. De schade die wordt veroorzaakt aan derden tijdens de werken (bijvoorbeeld: beschadigde oprit bij de buren) kan in de verzekering worden opgenomen.
De ABR-polis dekt zowel de bouwheer, de aannemer, de architect enzovoort voor schade die veroorzaakt is tijdens het bouwproject. Voor deze verzekering betaal je trouwens niet jaarlijks, maar wel voor de hele bouwperiode.
Rechtsbijstand
Conflict met je aannemer? Niet tevreden over hoe er gewerkt wordt aan je huis? Bij een grote beslissing zoals een huis bouwen of renoveren kunnen er wel eens conflicten ontstaan. Een rechtsbijstandverzekering helpt je om juridisch advies in te winnen en om eventuele kosten te drukken. Wanneer je bijvoorbeeld niet tevreden bent over de (ver)bouw(ing) of je hebt een conflict met jouw aannemer, dan kan je steeds terecht bij de rechtsbijstandverzekeraar. Je kan steeds een rechtsbijstand afsluiten, behalve bij conflicten rond de (ver)bouw(ing) als er een bouwaanvraag of architect aan te pas komt.
Brandverzekering
Wanneer de woning is opgeleverd, kan je een algemene brandverzekering afsluiten. Deze verzekering is echter niet verplicht, maar de basisdekkingen ervan zijn wel voor een groot deel wettelijk bepaald. Om een volledig overzicht te krijgen van alle dekkingen, kan je best contact opnemen met jouw verzekeraar.