Wateroverlast voorkomen? Zo bescherm je jouw huis!

Waterbommen, plotselinge overstromingen, … klimaatexperten zeggen dat wateroverlast steeds meer zal voorkomen en de schade erger kan worden. Waar moet je opletten als je bouwt of koopt om zoveel mogelijk waterschade te voorkomen?

1. Waterlast voorkomen: Bouw op de juiste plek

Hoe kunnen we ons voorbereiden op overstromingen? De overheid kan helpen door dijken en wachtbekkens te bouwen, maar je kunt zelf ook stappen zetten. Denk eerst goed na over de locatie als je gaat bouwen of kopen—controleer via de notaris of makelaar of het gebied overstromingsgevoelig is.

Wat met mijn brandverzekering in overstromingsgevoelig gebied?

Elke brandverzekering bevat verplicht dekkingen tegen natuurrampen. Waterschade door overstromingen is daar een onderdeel van.

Kies je om toch te bouwen in een risicozone, weet dan dat je brandverzekering ook een hogere premie mag vragen. Ook je franchise kan een stuk hoger liggen dan als je ergens anders zou bouwen. Voor een nieuw gebouw kan een verzekeraar zelfs weigeren om je te dekken tegen schade door overstroming te dekken. Andere zaken zoals brandschade is nog wel verzekerd.

2. Waterdicht maken: gebruik coatings

Het belangrijkste is om water buiten je huis te houden. Je kunt bijvoorbeeld de gevel waterdicht maken met een speciale coating. Ook zijn er waterwerende schotten voor ramen en deuren die je kunt plaatsen wanneer er een waarschuwing komt. Daarnaast zijn er automatische of vaste schotten die met een druk op de knop omhoog komen. Deze schotten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals kunststof of aluminium, en er zijn zowel vaste als stapelbare varianten.

3. Let op de riolering om wateroverlast te voorkomen

Als de riolen overvol raken door plotse hoeveelheden regen of water, kan het rioolwater in je huis terechtkomen, bijvoorbeeld via het toilet. Dit kun je voorkomen door een terugslagklep in je waterafvoerleidingen te plaatsen. Deze zorgt ervoor dat het water alleen in de juiste richting stroomt, zodat vervuild water niet je huis binnenkomt.

4. Schade afhandelen als je wateroverlast niet kon voorkomen

Heb je toch waterlast door een overstroming?

De brandverzekering dekt je woning voor schade door overstromingenEen full omnium dekt je wagen. Heb je een ba-verzekering of een mini omniumverzekering, dan draai je voor je voertuig zelf op voor de kosten.

Om zo snel mogelijk de schade te laten afhandelen, documenteer je alles zo goed als je kan. Dat kan door foto’s te nemen of door een lijst op te stellen met zaken die beschadigd zijn. Als je huurder bent, stel je best zo snel mogelijk de verhuurder op de hoogte, die is namelijk verantwoordelijk voor het herstel van het gebouw. Je eigen spullen kan je dan weer laten vergoeden als je een inboedelverzekering hebt, een aanvullende verzekering op je huurdersaansprakelijkheid.