Alleen wonen? Deze verzekeringen heb je nodig!
Tijd om Hotel Mama te verlaten voor je eigen stekje? Veel meer vrijheid en jij beslist wanneer je opruimt, maar ook voor de eerste keer zelf wat administratie doen. Geen nood, deze checklist helpt je verder en geeft je tips om te besparen. Meer geld voor een extra grote tv, dus.
1. Brandverzekering
Of je nu een appartement huurt of een woning hebt gekocht, een brandverzekering is een must. Een brandverzekering dekt je tegen schade aan je eigen woning, door bijvoorbeeld brand, water en natuurkrachten zoals stormen.
Je kan je brandverzekering afsluiten terwijl je nog thuis woont en je startdatum zetten op je verhuisdag. Je brandverzekering vergelijken is de beste manier om te besparen. Zo weet je zeker dat je de dekking krijgt die je wilt, voor de beste prijs.
Brandverzekering huurder
In Vlaanderen ben je verplicht om een huurdersaansprakelijkheid verzekering af te sluiten. Die brandverzekering moet minstens je aansprakelijkheid naar anderen dekken. Als er iets in jouw huurwoning of appartement gebeurt waardoor de andere bewoners schade krijgen, ben jij verantwoordelijk. Denk bijvoorbeeld aan een lek die vochtschade aan het plafond van de onderburen brengt of een brand die naar de buren overslaat.
Brandverzekering eigenaar
Als eigenaar ben je wettelijk gezien niet verplicht een brandverzekering af te sluiten. Toch heeft zo’n 95% van de Belgen een brandverzekering en eist de bank meestal wel dat je een brandverzekering eigenaar afsluit als je een hypothecaire lening aanvraagt.
2. Inboedelverzekering
Je woning een thuis maken is een van de leukste dingen aan alleen wonen. Meubels uitzoeken, een mooie grote tv in de living, misschien je eigen koffiezet? Over de jaren heen verzamel je vaak wel wat spullen.
Wist je dat die niet standaard meeverzekerd zijn in je brandverzekering? Die beschermt alleen maar je woning, niet je eigen spullen.
Een inboedelverzekering dekt je eigen “losse” spullen. Alles wat jij dus net hebt meegesleurd in je verhuis. Je inboedelverzekering kan je vaak afsluiten als aanvullende waarborg.
3. Familiale verzekering
Soms wat klunzig? Van plan om wat zotte feestjes te doen? Dan kan een familiale verzekering zeker nuttig zijn. Een familiale verzekering dekt je kosten als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade. Je familiale betaalt dus geen schade aan jezelf, alleen aan andere.
Tip: beschadigd een van je vrienden tijdens je verhuis iets, check dan even of ze een familiale verzekering hebben. Dan kan die helpen bij eventuele kosten, zodat je allebei minder financiële gevolgen hebt.
4. Hospitalisatieverzekering & ziekteverzekering
Je bent verplicht in België je in te schrijven bij een ziekenfonds na je 25ste of van zodra je zelf gaat werken. De wettelijke ziekteverzekering dekt medische basiskosten, zoals doktersconsultaties of bepaalde medicijnen.
Je kan je ziekteverzekering zelf nog verder uitbreiden, met een aanvullende ziekteverzekering of een hospitalisatieverzekering. Een aanvullende ziekteverzekering dekt heel wat extra kosten die je standaard ziekenfonds niet dekt.
Een hospitalisatieverzekering dekt je in geval van hospitalisatie en medische kosten rond je hospitalisatie.
5. Anderen kosten als je alleen gaat wonen
Als je alleen gaan wonen, moet je natuurlijk je eigen gas, elektriciteit en water betalen. Ook voor eventuele streamingdiensten die je wilt kan je best een budget uitrekenen. Sluit je internet tijdig aan, dat kan enkele dagen duren.
Als je alleen woont, betaal je jaarlijks een personenbelastingen. Ook betaal je voor de gemeente- en provinciebelastingen.