Wat te doen bij tweedehands auto kopen?
Ben je op zoek naar een betaalbare tweedehands auto? Met onze tips weet jij waarop je moet letten bij een tweedehandswagen, hoe je de verkoop goed kunt afronden én hoe je jouw wagen moet verzekeren.
Waar kan ik een tweedehands auto kopen?
Om te beginnen is het belangrijk om de prijzen van tweedehands auto’s te vergelijken. Je kan de prijzen van tweedehands auto’s vinden op verschillende sites zoals 2dehands.be, Autovlan, Vroom, Autoscout24…
Je kan ook steeds terecht bij professionele dealers. Je richt je dan best tot het tweedehandsnetwerk van de grote merken of tot de erkende verkopers.
Hoeveel kost een tweedehands auto?
Een grote reden waarom mensen niet graag aan nieuwe auto kopen is meestal de prijs. Een tweedehandswagen is een heel stuk goedkoper. De prijs kan wel wat verschillen tussen de tweedehandswagens. Een tweedehandswagen is vaak goedkoper bij een particulier dan bij een professional. Je hebt bij een professional dan wel weer minstens 1 jaar garantie op je auto. Ook de staat, het merk en zelfs de kleur van de wagen hebben een invloed op de prijs van de tweedehandsauto. Wil je graag je budget wat vergroten, kan je een autolening afsluiten.
Waarop letten bij het kopen van een tweedehands auto?
Wanneer je een afspraak hebt met een verkoper om de auto te bekijken, kan je best steeds iemand meenemen. Met twee zie je immers meer dan alleen.
Bestudeer bij de tweedehandswagen zeker de volgende zaken:
Binnenzijde
- Staat van de zetelbekleding
- Staat van de vloerbekleding
- Staat van de auto onder het tapijt
- Slijtage van de pedalen
- Regeling van de zetels, lichten, ruitenwissers, vensters e.d.
- …
Buitenzijde
- Staat van de carrosserie (eventueel roestvlekken, schrammen, deuken…)
- Staat van de uitlaatpijp
- Stand van de wielen (bijvoorbeeld ongelijke slijtage)
- Staat van de sleutel en sloten
- …
Zorg er zeker voor dat je een testrit doet om de auto volledig te inspecteren en om de wegligging te testen.
Welke documenten krijg ik bij een tweedehands auto?
Na de onderhandeling over de tweedehandsauto, kan je overgaan tot de aankoop. Van zodra je beslist om de tweedehands auto te kopen, dient de verkoper jou de volgende documenten te overhandigen:
Factuur
Een particuliere verkoper dient de originele verkoopsfactuur te overhandigen. De professionele verkoper dient ook nog een nieuwe factuur op te maken. Op die factuur dienen de volgende gegevens te staan:
- Datum aankoop wagen
- Naam en adres van de vorige kopers en verkopers
- Prijs en betalingsvoorwaarden
- Kenmerken van de wagen (bouwjaar, merk, model…)
- Geboden verkoopsgarantie
- Overnameprijs
Roze formulier ‘aanvraag tot inschrijving’
Na de technische keuring ontvangt de verkoper een aanvraag tot inschrijving die de koper dient te ontvangen zodat die de wagen kan inschrijven bij de DIV. Dit document is 2 maanden geldig.
Keuringsattest van de autokeuring
Indien het voertuig geen gebreken vertoont tijdens de tweedehandskeuring, ontvangt de verkoper een keuringsattest.
Gelijkvormigheidsattest
Het gelijkvormigheidsattest toont aan dat de wagen aan de nodige technische specificaties voldoet.
Tweedehandsrapport
Na afloop van de keuring, ontvangt de verkoper ook een tweedehandsrapport. Het tweedehandsrapport geeft weer wat de staat van de wagen vóór verkoop is. Dit document is 2 maanden geldig.
Car-Pass
Als verkoper ben je verplicht een Car-pass af te leveren aan de koper. De Car-Pass is een officiële waarborg voor de werkelijke kilometerstand van het voertuig.
Wat moet ik doen om de aankoop goed af te ronden?
Het is aangeraden om de tweedehandswagen niet met cash te betalen zodat je steeds een bewijs van de aankoop in handen heeft.
Voordat je effectief met de wagen de weg op kunt, dien je eerst nog jouw wagen in te schrijven bij de DIV.
Hoe kan ik mijn tweedehands auto verzekeren?
Vergeet trouwens niet dat je ook voor een tweedehandswagen verplicht bent een BA autoverzekering af te sluiten. Je kan dankzij onze berekeningsmodule eenvoudig jouw autoverzekering berekenen en bij verschillende verzekeraars vergelijken.