Tip oms goed te onderhandelen voor je tweedehandswagen
Tweedehands auto’s worden steeds populairder. Een grote reden daarvoor is de prijs, waar je ook nog eens over kan onderhandelen. Ben jij iemand die graag onderhandelt over de prijs of ben je al op je nagels aan het bijten van het idee alleen? Volg deze tips en tricks en sta steviger in je schoenen tijdens het onderhandelen.
1. Onderhandel vriendelijk en informeel voor je tweedehands auto
Onderhandelen over een tweedehandswagen kan je eigenlijk bekijken als een kleine gunst. En een gunst vraag je nu eenmaal niet aan wildvreemden. Mensen heel wat meer geneigd zijn om de prijs voor een tweedehandsauto te laten zakken als ze een band hebben met de koper.
Val dus niet met de deur in huis en begin niet meteen over de prijs te onderhandelen. Vraag eerst wat persoonlijke vragen. Je kan bijvoorbeeld vragen waarom de auto weg gaat, hoe de verkoper de auto gaat vervangen. Je kan misschien vragen of de verkoper de auto niet gaat missen, wie weet krijg je nog wel een leuk, uniek verhaal te horen.
Wanneer je aan je onderhandelingen begint, blijf ook altijd vriendelijk. Met honing van je nog steeds meer vliegen dan met azijn.
2. Bereken voor jezelf een maximale prijs en ga er niet over.
Voordat je nog gaat onderhandelen, kan je al eens nadenken hoeveel geld je maximaal wil uitgeven aan de tweedehandswagen. Op het moment zelf kan je misschien wat overweldigt raken of je een beetje sociaal gedwongen voelen om een hogere prijs aan te nemen. Dan kan je daarna wel eens spijt hebben van die beslissing en dan is er natuurlijk geen weg terug meer.
Bereid je dus gewoon goed voor. Schrijf desnoods het getal op een papiertje en steek het in je zak. Of zet een herinnering in je gsm vlak voor je de auto gaat halen om je nog eens te herinneren aan het maximum bedrag. Zelfs een tweedehands auto is meestal wel een hap uit je budget, dus doe zeker geen kosten die je eigenlijk niet wilt maken.
Tijdens je onderhandeling kan je altijd verwijzen naar je maximum budget, zo maak je de verkoper ook duidelijk dat je niet over die prijs gaat. Als de verkoper het daar toch echt niet meer eens is, ben je zeker niet gedwongen de auto toch te kopen. Uiteindelijk maak jij en jij alleen de beslissing. Er zijn voldoende tweedehandswagens online te vinden.
3. Informeer je goed over tweedehands wagen en onderhandel strategisch
Wie goed geïnformeerd is, wordt niet snel van de wijs gebracht. Informeer jezelf goed over de wagen die je wil aankopen, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Er zijn een aantal zaken waar je zeker op moet letten bij het kopen van een tweedehandswagen.
- Hoeveel kilometers heeft de auto al gereden,
- werkt alles nog naar behoren,
- wanneer is de auto de laatste keer naar de keuring geweest
Het belangrijkste is om te onthouden dat een onderhandeling altijd van twee kanten komt. Jij wilt een goede prijs, de verkoper wilt graag zijn auto verkopen aan een eerlijk bedrag.
4. Vraag naar je documenten
Als je een tweedehands auto koopt, dan moet de verkoper je een aantal documenten geven:
- Je roze formulier. Dit formulier heb je nodig om de auto in te schrijven bij de DIV. Dit document geeft aan dat de auto nog in staat is om te rijden en aan de juiste technische voorwaarden voldoet om te rijden.
- Je moet een bewijs krijgen dat je de auto hebt gekocht.
- Car-Pass. Hiermee krijg je officiële bevestiging over de kilometerstand
Vergeet ook zeker je autoverzekering niet!
Met deze tips, kan je zo onderhandelen voor een goedkope tweedehands auto zonder problemen. Voor je de baan op mag met je auto, moet je wel altijd eerst een autoverzekering afsluiten. Vergelijk snel je autoverzekering online en vind ook daar de beste prijs!