Wilsbeschikking
Iedereen heeft wel een mening over hoe hij of zij medisch behandeld wil worden. Maar wat als je door een ongeval of ziekte niet meer in staat bent dat zelf te zeggen tegen de dokters? Je familieleden twijfelen dan misschien over de beste keuze. Een wilsverklaring helpt je wensen nu al vastleggen, zodat je altijd geniet van de zorg die je wilt.
Wat is een wilsbeschikking?
Een wilsbeschikking of wilsverklaring is een document waar je jouw wensen over je behandelingen en extra zorg kan beschrijven.
Dit document kan je familie en je dokters dan raadplegen als je ooit wilsonbekwaam zou worden. Wilsonbekwaam betekent dat je zelf niet meer kan zeggen wat je graag wel of juist niet van zorg wilt. Als je bijvoorbeeld na een ongeval in een coma ligt, of aan dementie lijdt, dan kan je als wilsonbekwaam geacht worden. Je arts of een familielid kan in dat geval in jouw plaats beslissen over medische behandelingen, of wat er met je lichaam gebeurt.
Je wilsbeschikking kan je dus best op het voorhand vastleggen, wanneer je nog wel met een heldere geest je wensen kunt uiten. Dat geeft je zekerheid dat je wensen gevolgd zullen worden. Artsen zijn wettelijk verplicht om je wilsverklaring na te volgen. Sta er dus zeker eens bij stil.
Een wilsbeschikking mag je niet verwarren met je testament. Je testament gaat over wat er gebeurt met je vermogen, zoals je rekeningen en je spullen, na je overlijden. Een wilsbeschikking gaat over eventuele medische behandelingen en nazorg.
Welke soorten wilsbeschikking bestaan er?
In grote lijnen zijn er eigenlijk vier soorten wilsverklaring.
1. Euthanasie wilsverklaring
Je kan in je wilsverklaring laten opnemen dat de dokters euthanasie mogen toepassen als je fysisch of psychisch ondragelijk lijdt. Als je bijvoorbeeld na een ongeval in een coma terecht komt, kan je zelf niet meer laten weten dat je euthanasie wenst. Je wilsbeschikking zorgt ervoor dat een familielid of persoon die voor je instaat, de dokters of de hoogte kan stellen.
2. Orgaandonatie wilsverklaring
In België ben je in principe automatisch orgaandonor. Dat betekent dat als je niet uitdrukkelijk zegt dit niet te willen, dokters er vanuit zullen gaan dat je organen gedoneerd mogen worden.
In de praktijk loopt dat echter niet altijd even vlot. Vaak gaan organen verloren omdat op het moment zelf familieleden protesteren of niet op de hoogte waren van deze wet. Je kan dus best sowieso in je wilsverklaring zetten of je orgaandonor wilt zijn of niet, om discussies te vermijden.
3. Negatieve wilsverklaring
Je kan niet alleen aangeven wat je wel wilt in je wilsverklaring, je kan ook behandelingen of zaken vermelden die je absoluut niet wilt. Je kan bijvoorbeeld vermelden dat je onder geen omstandigheden euthanasie wilt, je organen niet wilt doneren, of bijvoorbeeld bepaalde onderzoeken zoals CT-scans of MRI’s niet wilt.
4. Lichaam schenken aan de wetenschap
Je kan na je overlijden, je lichaam schenken aan de wetenschap. Dit betekent dat studenten geneeskunde je lichaam mogen gebruiken om hun vak te leren. Het kan ook zijn dat nieuwe chirurgische ingrepen op jouw lichaam worden uitgetest en geoefend.
Dit is niet hetzelfde als je organen doneren en er wordt dan ook niet van uitgegaan dat je dit automatisch wilt. Wil je jouw lichaam schenken aan de wetenschap, dan moet je dit in je wilsbeschikking zetten.
Kan mijn uitvaartverzekering helpen bij een wilsbeschikking opstellen?
Sommige verzekeraar kunnen je helpen je wilsverklaring op te stellen als je een uitvaartverzekering afsluit. Er bestaan online verschillende vooropgestelde wilsverklaringen die je kan invullen zoals je zelf wilt. Bespreek zeker samen met je verzekeraar wat je verwacht en wat je graag wilt.
Uitvaartverzekering afsluiten
Graag een uitvaartverzekering afsluiten? Dat kan. Je kan via verzekeringen.be in enkele minuten gratis je uitvaartverzekering vergelijken en online afsluiten. Je vindt een handig overzicht van welke dekkingen je uitvaartverzekering je biedt. Sommige verzekeraars laten je ook toe om je wilsbeschikking digitaal in te vullen.